Paroubek: Strategická iniciativa marketingu Andreje Babiše

01.06.2015 19:41

Prezident Zeman v deníku Právo v minulém týdnu uvedl argumenty pro to, aby České republika přijala euro. Ocenil jsem jeho politickou odvahu otevřít toto téma, jež mu u jeho voličů a také u většiny občanů ČR může nadělat více škody než užitku.

Paroubek: Strategická iniciativa marketingu Andreje Babiše
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Počítal jsem ale s tím, že „viditelná“ schůzka v Lánech bude mít vyústění v jednotném vyjádření, které dá tón celospolečenské diskusi.

Prezidentova iniciativa se tak jistě mohla stát základem pro celospolečenskou diskusi. Marketingové hodnoty tématu si ale všimli také marketingoví odborníci A. Babiše, a tak A. Babiš po nedělní schůzce s prezidentem prohlásil, že by chtěl ohledně přijetí eura uspořádat „nezávazné referendum“. To by proběhlo zároveň s parlamentními volbami. Otázky měnového charakteru jsou pro stát ovšem natolik závažné, že by se neměly stát předmětem marketingových triků.

Proti přijetí eura je nyní podle nedávného průzkumu společnosti CVVM 69 % občanů ČR a podle průzkumu společnosti Eurobarometr jsou občané ČR k euru vůbec nejskeptičtější ze všech zemí EU, které se zavázaly euro přijmout, ale zatím tak neučinily.

Všichni účastníci schůzky měli veřejnosti unisono říci, že dělají vše proto, aby ji přesvědčili o výhodách přijetí eura pro stát i pro většinu občanů.

Ovšem tak, jak celou věc nyní postavil A. Babiš, se z přijetí eura stane výsostně politická otázka i v rámci vládní koalice. Babiš chce vysát voličský elektorát ODS a současně oslabit ČSSD o její euroskeptické voliče.

To mu ve volbách nepochybně přinese krátkodobý prospěch, ale republiku nepřijetí eura v dlouhodobém horizontu oslabí a odtlačí ji na periferii EU, kde se sejde s ekonomicky nejslabšími státy EU, Rumunskem, Bulharskem a nejspíše i Řeckem.

Jde již o druhou otázku v krátké době, kterou vláda řeší – tentokrát tím, že si jeden ze dvou velkých subjektů ve vládě otevírá cestu k euroskeptickému řešení – která pravděpodobně v delším časovém horizontu povede k retardaci české ekonomiky.

Tou první otázkou je odpověď na leitmotiv aktualizované státní energetické koncepce, kterým má být jaderná energie čímž jde ČR v takto zásadní otázce, vědomě či nevědomě, proti hlavnímu proudu EU.

Pokud to shrnu, je to tak, že v důsledku nejspíše podstatně dražší elektřiny u nás se český průmysl po eventuální dostavbě čtyř jaderných bloků dostane do velkých problémů se svou konkurenceschopností. Vysoké ceny elektřiny tak negativně ovlivní i životní úroveň lidí…

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…