Paroubek: V. Havel neměl problém s dobrými vztahy s Izraelem i arabskými státy

22.11.2014 8:25

Česká média a někteří politici se nás snaží přesvědčovat o tom, že Česká republika má historicky výborné vztahy s Izraelem a dlouhodobě nepříliš dobré vztahy s arabskými státy – a že rozvoj hospodářských vztahů s arabskými státy je něco nepřípustného.

Paroubek: V. Havel neměl problém s dobrými vztahy s Izraelem i arabskými státy
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Buď mají čeští novináři a někteří politici velmi krátkou paměť, nebo veřejnost záměrně klamou a spoléhají na to, že to ona má krátkou paměť, a tak se oklamat nechá.

Česká republika má historicky výborné vztahy jak s Izraelem, tak s arabskými státy. Díky tomu měla, a možná i stále má, vynikající potenciál sehrát významnou roli v mírovém urovnání na Blízkém východě. Jako český premiér jsem o této věci hovořil s V. Havlem, neboť jsem chtěl, aby právě on, jako osoba s mimořádným mezinárodním kreditem, byl v této věci prostředníkem. Věřil jsem, že pokud po sněmovních volbách v roce 2006 bude ustavena vláda pod mým vedením, bude možné se o takový projekt pokusit.

Místo tohoto však ČR pod vládou M. Topolánka zahájila „novou tradici“, a to vyzdvihování vztahů s Izraelem na úkor vztahů s arabskými státy. O projekt mírového urovnání na Blízkém východě neměly následující pravicové vlády žádný zájem.

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Posílat Ukrajince v ČR verbířům od Zelenského nedává smysl

10:14 Dostál (Stačilo!): Posílat Ukrajince v ČR verbířům od Zelenského nedává smysl

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Ukrajině a tamní mobilizaci.