Paroubek: Vítáme dohodu o předčasných volbách i nedůvěru Rusnokově vládě

08.08.2013 11:34

Strana LEV 21 vítá včerejší výsledek jednání Poslanecké sněmovny, ačkoliv způsob, jakým k tomu došlo, považujeme za poněkud sporný.

Paroubek: Vítáme dohodu o předčasných volbách i nedůvěru Rusnokově vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Uvítali jsme nicméně, že vláda Jiřího Rusnoka nedostala ve sněmovně důvěru. Byl to nevěrohodný projekt prezidenta Zemana s jedním jediným účelem: zviditelnit některé čelné kandidáty SPOZ před volbami. Programové prohlášení vlády, zabalené do líbivých slov, bylo v zásadě nerealizovatelné. Nehledě na to, že ministři Zemanovy vlády se mnohdy netajili tím, že chtějí navázat na práci svých předchůdců z ODS či TOP 09.

Upozornil jsem opakovaně a budu to činit i nyní, že politická reprezentace státu musí urychleně vyřešit minimálně dva velké problémy. Je třeba jednat o státním rozpočtu na příští rok. Sněmovna by do konce září měla schválit rozpočet v prvním čtení, jinak začne velmi vážně hrozit rozpočtové provizorium, které by zemi uvrhlo do ještě hlubší krize. Druhým problémem je možnost, že se státu nepodaří vyčerpat v lepším případě desítky, v horším případě stovky miliard korun z fondů Evropské unie. Dosavadní přístup pravicových vlád v této oblasti lze přirovnat snad jen k odmítnutí Marshallova plánu. Tolik peněz už nám totiž nikdo nikdy nedá!

Vítám rovněž dohodu parlamentních stran o rozpuštění sněmovny a zahájení cesty k předčasným volbám. Byl to jeden z deklarovaných cílů strany LEV 21. Po třech letech absolutního společenského marasmu, za který jsou odpovědní Petr Nečas, Miroslav Kalousek, Karel Schwarzenberg, Vít Bárta, Karolína Peake a další členové dosavadní vládní trojkoalice, se snad blýská na lepší časy.

Jiří Paroubek, předseda LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…