Paroubek: Vláda by měla prioritně usilovat o zrušení daňových rájů

21.10.2015 10:30

V Internetové verzi deníku E15 se objevila informace, že do daňových rájů se přesunulo již téměř 13,5 tisíce českých firem. To je jistě alarmující číslo a pro každého podnikatele, a koneckonců i pro každého poplatníka, který platí daně v Česku, to nemůže být informace, nad kterou by jásal. A vláda proti tomu musí něco podniknout.

Paroubek: Vláda by měla prioritně usilovat o zrušení daňových rájů
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Ministerstvo financí hledá finanční zdroje pro státní rozpočet a jako první skupinu poplatníků, které v oblasti daní intenzivně věnuje svou pozornost, si vybralo živnostníky. To, že živnostníci platí objemově nízké daně, v souhrnu zhruba do jedné miliardy korun za minulý rok, je známé. To, že před deseti lety platili živnostníci objemově řádově mnohonásobně vyšší daně je již známé méně.

V roce 2005 činil výnos živnostenské daně cca 26,6 miliardy a v roce 2006 cca 17,9 miliardy korun (toto snížení daňového výnosu z roku na rok šlo na vrub zavedení daňových paušálů a společného zdanění manželů).

Vládu a ministerstvo financí by však mělo zajímat, jak do státního rozpočtu dostat také výnosy z daní těch českých podnikatelů, kteří se rozhodli zneužívat daňových rájů. Proč by ČR v rámci Evropské rady (tedy prostřednictvím premiéra) a Ekofinu (tedy prostřednictvím ministra financí) nemohla prosadit vyhlášení reálného boje Evropské komise a Evropské rady proti daňovým rájům? A to plošně. Nejprve v Evropě (Kypr, Nizozemí, Monako a další), ale také celosvětově. Proč by například uzavření smlouvy TTIP o volném obchodu s USA nemohlo provázet jako podmínka České republiky zrušení daňových rájů na území USA? A samozřejmě, znamená to uklidit si v první řadě před vlastním prahem, tedy v Evropě.

A vláda by pochopitelně neměla zapomínat ani na možnost druhé sazby korporátní daně pro největší české firmy s oligopolním charakterem. To by mělo být pro vládu, s ohledem na to, že každý rok až 300 miliard korun vyplacených dividend odchází z dceřiných firem z Čech k mateřským firmám do zahraničí, prioritou.

Pokud by se Česku podařilo z těchto toků získat alespoň pár desítek miliard korun, ČR by se rychle přiblížila vyrovnanému státnímu rozpočtu.

Zdá se ale, že A. Babiš je stavovsky solidární s touto skupinou obřích plátců, a koneckonců zvýšená sazba by se týkala také jeho firem. Vláda se zkrátka touto cestou vydat nechce, a to díky ministru financí. A z několika důvodů se nechce vydat ani tou cestou tlaku na zrušení daňových rájů…

Živnostníci se asi brání a budou bránit zavedení elektronické evidence tržeb méně, nežli by se daňovým změnám bránily největší firmy a také firmy, které využívají daňových rájů k maximalizaci svých zisků…Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…