Paroubek: Volby v Severním Porýní-Vestfálsku pro SPD špatně

18.05.2017 5:34

Hlavním poraženým v nedělních volbách v nejlidnatější německé zemi, Severním Porýní-Vestfálsku, která byla po většinu období vedena sociálně demokratickými premiéry, dopadly pro SPD velmi špatně.

Paroubek: Volby v Severním Porýní-Vestfálsku pro SPD špatně
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Oproti předchozím volbám v roce před 5 lety ztratila SPD 7,9 % hlasů, a naopak CDU získala po pěti letech o 6,7 % hlasů více. SPD je tak hlavním poraženým voleb.

Je to vlastně poslední důležitý test před volbami do Spolkového sněmu v září. Test, který proběhl v nejlidnatější spolkové zemi, která také promluví do konečného pořadí politických stran ve volbách do Spolkového sněmu v Berlíně významnou měrou.

Zdá se, že SPD, která po nástupu nového lídra, M. Schulze, získala značný drive, v posledních týdnech, ztrácí tak, že nejen ztratila pozice v Severním Porýní - Vestfálsku, ale ztratí velmi pravděpodobně pozice i na celoněmecké úrovni.

V Severním Porýní-Vestfálsku má velkou šanci vznik koalice CDU a liberálů (liberálové posílili o 4 %). Naopak Die Linke (4,9 %) se vůbec nedostali do Zemského sněmu a Zelení oslabili (6,4 %).

Vedení SPD se tak po těchto zemských volbách může dívat na budoucí vývoj v následujících čtyřech měsících spíš chmurně a musí věnovat intenzivní pozornost vedení každodenní a osobní volební kampaně. Jinak je pro tuto stranu volební výsledek v následujících volbách ztracen.

A pokud na celoněmecké úrovni liberálové posílí, tak jako posílili na úrovni Severního Porýní-Vestfálska, můžeme po volbách do Spolkového sněmu očekávat odchod SPD z vlády a vytvoření pravicové koalice CDU/CSU a FDP.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.