Paroubek: Výsledky intervencí ČNB jsou při nejlepším sporné

07.11.2014 6:24

Intervence České národní banky (ČNB) na oslabení české koruny a ztenčení peněženek českých spotřebitelů, jimž se v důsledku zásahu ČNB zdražily nejen zahraniční dovolené, ale podražilo i veškeré dovážené zboží, slaví v těchto dnech svůj první rok.

Paroubek: Výsledky intervencí ČNB jsou při nejlepším sporné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jiří Paroubek

Osobně bych si velmi přál, aby Bankovní rada ČNB dostala rozum a napříště už bychom mohli slavit pouze výročí konce měnové intervence ČNB na oslabení koruny. Byl jsem zřejmě první, kdo na tento nesmyslný krok ČNB před rokem upozornil.

ČNB za jediný den snížila hodnotu koruny k euru z 25,80 na 27,00 Kč/EUR. Banka tak údajně chtěla zabránit deflaci a povzbudit českou ekonomiku, zachránit stávající pracovní místa a vytvořit nová pracovní místa. Ale výsledek je značně sporný a svou nelibost dávají najevo spotřebitelé i zástupci mnoha firem. Za dobré v nedávném průzkumu označilo intervence pouze 16 % podniků – a to je skutečně hodně málo. Vždyť Nečasova vláda, která byla díky svému asociálnímu působení snad nejméně populární v historii, měla v časech své nejnižší podpory důvěru občanů jen o pouhá 3 % nižší!

Firmám, stejně tak jako běžným občanům, se zcela pochopitelně nelíbí to, na co poukazuji od prvních dní zahájení intervence, a to je prodražení veškerého dováženého zboží. ČNB navíc se svými opatřeními přišla v době, kdy se česká ekonomika po chybné hospodářské politice Nečasovy vlády začala zvolna nadechovat a začalo se (i bez intervence) dařit také exportérům, jimž oslabení koruny mělo pomoci.

I ekonomičtí analytici, kteří dříve stáli zcela (a zřejmě ze setrvačnosti) na straně ČNB a intervencí, se dnes ptají, zda náhodou tento krok ČNB nebyl zbytečný, a dokonce kontraproduktivní a škodlivější než případná krátká vlna deflace.

Osobně bych také rád věděl, zda díky měnové intervenci ČNB vznikla nová (a jaká) pracovní místa, jak ČNB předpokládala… Myslím, že nikoli, a to, že ČNB o nárůstu pracovních míst, která díky jejímu zásahu vznikla, veřejnost až dosud neinformovala, mi mou domněnku pouze potvrzuje…

Zdá se tedy, že intervence ČNB přinesla vyšší zisky pouze několika vybraným velkým exportním firmám (a i to je otázka), ale většiny ostatních se dotkla spíše negativně.

Vyzývám proto ČNB, aby se vrátila ke zdravému rozumu a ke standardním řešením a opustila od prodloužení intervencí na oslabení české koruny. Toto jsem koneckonců řekl již před rokem při demonstraci před budovou ČNB za přítomnosti jejího guvernéra.

Faktická devalvace české koruny znamená ve svých důsledcích také to, že se ČR na světových žebříčcích propadla pokud jde o paritu kupní síly.

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.