Paroubek: Vysmátý Babiš

17.03.2017 11:52

Včerejší bouřlivá debata v poslanecké sněmovně, která se týkala daňových triků A. Babiše a jíž se ovšem hlavní terč útoku neúčastnil, měla jasný antibabišovský záměr.

Paroubek: Vysmátý Babiš
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Politické strany, s výjimkou hnutí ANO (jeho poslanci hlasovali proti) a Úsvitu (ti se zdrželi hlasování), žádají, aby ministr financí věrohodně vysvětlil své příjmy použité na nákup dluhopisů Agrofertu. A aby zároveň vyvrátil vážná podezření z daňových úniků, která vznikla vzájemnými obchody mezi Agrofertem a Babišem coby fyzickou osobou. Toto vysvětlení chce sněmovna slyšet do 30.4 2017.

Sněmovna zároveň vyzvala předsedu vlády, aby vůči ministrovi financí, v případě, že ten nic věrohodně nevysvětlí, vyvodil důsledky. To tedy znamená, aby ho pár měsíců před volbami vyhodil z vlády. To je ovšem pro Sobotku velmi nemilé, neboť Sobotka chápe, že v současné době tahá za kratší provaz. Volební preference ČSSD se pohybují nominálně kolem 14 % a prakticky mezi 12-13 %. Volební preference hnutí ANO jsou nejméně dvojnásobné.

Samozřejmě, že by se hodilo poněkud oslabit hnutí ANO, ale je otázkou, zda tato poměrně složitá kauza může ministra financí a šéfa hnutí ANO a jeho volebního lídra Babiše skutečně reálně ohrozit. Uvidíme v dalších průzkumech. Skoro bych ale řekl, že naprostá většina lidí tomu vůbec nerozumí. Nechápou, o co tam jde. Je to složitá problematika, která ostatně vznikla před Babišovým vstupem do politiky. Babiš se tedy nevymyká z praxe, která je obvyklá i u ostatních podnikatelských subjektů jeho charakteru.

Ostatně, Babiš jednal sice neeticky, a i když v té době ještě nebyl politikem, je možné se na to takto dívat, ale nepochybně neporušil zákon.

S využitím veškerého umu svého marketingového zázemí a svých médií, která představují významnou část českého mediálního trhu, se bude Babiš nepochybně snažit obrátit celou tuto kauzu ve svůj prospěch. Bude omílat to, co říkal dosud, to znamená: všichni (všechny tradiční politické strany) se spikli proti mně a budou se snažit mě dostat z politiky.

Pokud se Sobotka opravdu vzmuží a Babiše z vlády, řekněme začátkem května, vyhodí, bude mít Babiš dost času na vedení volební kampaně, a velmi pravděpodobně svou dílčí prohru změní ve výraznější volební vítězství, než nyní všichni očekáváme. Karty jsou zkrátka rozdány v jeho prospěch.

To, co by mohlo změnit celý vývoj v české politice jdoucí v jeho prospěch, by bylo jasné negativní vyjádření evropského úřadu OLAF ve věci Čapího hnízda. Pokud OLAF zjistí, že došlo nezneužití evropských dotací, může to mít na Babišovu politickou kariéru zcela zničující vliv.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Legislativní návrh přímo odmítáte a blokujete i směrem ke koaličním partnerům

12:12 Dostálová (ANO): Legislativní návrh přímo odmítáte a blokujete i směrem ke koaličním partnerům

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 23. května 2024 – interpelace ministra pro místní rozvoj B…