Paroubek: Zbytečně vyházené peníze státu

21.04.2016 6:28

Armáda má již schválený plán zahraničních misí pro příští rok. Jedná se o rozpočet ve výši 2,3 miliardy. Armáda má mít financované zahraniční mise v Afghánistánu, na Sinaji a v Mali.

Paroubek: Zbytečně vyházené peníze státu
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Misi v Mali by měla České republice refundovat Francie a Velká Británie, které udělaly vše proto, aby v Libyi zničily režim Muamara Kaddáfího, což v této zemi vyvolalo ohromný chaos. A následně z Libye po pádu Kaddáfího a po zahájení bojů všech proti všem začali odcházet i některé islamistické bojůvky, a to právě do Mali.

Ten, kdo pád Kaddáfího spískal a otevřel dveře z Afriky do Evropy pro imigranty, byli právě Francouzi a Britové, jmenovitě britský premiér Cameron a někdejší prezident Francie Sarkozy. Jen tak mimochodem M. Kaddáfí se podle všeho podílel na financování Sarkozyho prezidentské volební kampaně…

Nechápu, proč by měl český daňový poplatník nést náklady za stupidní rozhodnutí Britů, Francouzů ale i Američanů, kteří svým spojencům z NATO v tomto katastrofálním vojenském dobrodružství nepřekáželi. Bez podpory amerického prezidenta Obamy by v určité fázi bojů v zásahu Britů a Francouzů v Libyi nebylo možné úspěšně pokračovat. Obama by si měl v tomto případě vzít za vzor někdejšího prezidenta USA, Eisenhowera, který Britům a Francouzům „zkazil“ jejich vojenské dobrodružství v Suezském průplavu v roce 1956, a zachránil tak svět před mnohem větším vojenským konfliktem, než který tehdy představovala izraelsko-egyptská válka se zásahem Francouzů a Britů.

Afghánistán je vojenské dobrodružství Západu, které nemá konce ani kraje, a kde už všichni zapomněli, proč vlastně toto dobrodružství vzniklo a celý konflikt se udržuje jen silami setrvačnosti. Američané z války zvolna odcházejí, čeští vojáci, bohužel, ke škodě českého státního rozpočtu, stále zůstávají.

Vláda by měla přemýšlet o tom, jak náklady zejména na tyto dvě dobrodružství redukovat na minimum, a v případě maliského dobrodružství podle možnosti až na nulu.

ČSSD se chová tak, jako kdyby levicoví voliči ve své většině radostně podporovali vojenská dobrodružství české armády. Ti v tom ale ve skutečnosti vidí především vyhozené peníze a také zbytečné ztracené lidské životy. Peníze, které armáda a stát vyhazují, by samozřejmě mohly jít na celou řadu jiných účelů, především ve školství, zdravotnictví. Například na posílení mezd učitelů, lékařů a zdravotnického personálu atd. atd.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…