Paroubek: Zdanění restitucí v politické hře

04.01.2018 10:16

Komunistická strana hledá možnosti k tomu, jak politicky pro sebe bezbolestně podpořit Babišovu minoritní vládu ve Sněmovně. Jedním z možných styčných bodů je zdanění finančních náhrad poskytovaných církvím v rámci takzvaných církevních restitucí.

Paroubek: Zdanění restitucí v politické hře
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Církevní restituce představují pro více než dvě třetiny občanů České republiky problém, jsou pro ně prostě neakceptovatelné. Připomeňme také, že ve Sněmovně byly schváleny až hlasem poslance pravice odsouzeného k nepodmíněnému trestu vězení. Je zde tedy vůbec otázka legitimity schválení tohoto zákona. To autory zákona a ty, kteří prosadili v parlamentě jeho odhlasování, ale nijak zvlášť netrápí...

Hnutí ANO nyní velmi pragmaticky přichází s akceptací návrhu komunistů na zdanění finančních náhrad plynoucích z restitucí. Ministerstvo financí sice sděluje jisté výhrady, ale ne tak zásadní, aby věcně nesouhlasilo s tímto návrhem komunistického řešení.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Že se k tomuto návrhu řešení připojí také Okamura, je zřejmé. A bylo by dobré, aby se k tomuto návrhu přidal také celý patnáctičlenný sněmovní klub sociální demokracie. Osobně bych považoval řeči o tom, že on to stejně Ústavní soud zatrhne, jak to nedávno v médiích inzeroval předseda Senátu Štěch z ČSSD, za velmi nepřípadné.

Připomeňme, že ČSSD vyhrála sněmovní volby v roce 2013 mimo jiné také se silným slibem revize církevních restitucí. Tento předvolební slib odpískala krátce po volbách a nehodlala před rokem a půl využít ani návrhu jihočeského krajského zastupitelstva, které tehdy vedl hejtman Zimola, na zdanění církevních restitucí. Tedy v návrhu, který byl prakticky věcně totožný se současným komunistickým návrhem. Tehdy předseda ČSSD B. Sobotka na konto sociálnědemokratického hejtmana Zimoly dokonce hovořil v této souvislosti o předvolebním triku, předcházejícímu krajským volbám. Bylo to tehdy vůči Zimolovi nevhodné a stranu to silně poškodilo. Nyní má ČSSD možnost alespoň neutralizovat tehdejší postoj svého bývalého předsedy Sobotky. A bylo by to nanejvýš vhodné, aby již nepokračoval propad voličské podpory ČSSD.

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…