Paroubek: Zpátečnické rozhodnutí

03.06.2017 12:30

Donald Trump ohlásil ve středu odstoupení od Pařížské klimatické dohody. Není to tak překvapivé rozhodnutí s ohledem na to, jak se vyjadřoval již v předvolební kampani. Reakce z celého světa byla zdrcující. Stejně tak reakce Evropské unie a konec konců i další supervelmoci, Číny. Očekává se, že EU a Čína vydají nyní na právě probíhajícím summitu EU a Číny v Bruselu společné prohlášení, kterým vyjádří distanc od pozice amerického prezidenta.

Paroubek: Zpátečnické rozhodnutí
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Je dobře, že také ve Spojených státech se proti rozhodnutí amerického prezidenta dosud postavily desítky starostů, několik guvernérů států, desítky rektorů univerzit a mnoho šéfů velkých společností, které budou podle svých vyjádření dohodu dodržovat dál. Dohodu hodlá dodržovat také Rusko a Čína a stejně se vyjádřil i třetí největší znečišťovatel životního prostředí po Číně a Spojených státech, tedy Indie. Konsenzus světa je tedy obrovský. Ostatně souhlas s Pařížskou klimatickou dohodou vyjádřilo 190 zemí a velká část z nich tuto dohodu také již ratifikovala. Snad nikdy v minulosti se nedostaly Spojené státy rozhodnutím svého vlastního prezidenta do takové izolace, jako nyní.

Od Trumpova rozhodnutí se distancoval také Barack Obama, bývalý prezident Spojených států, který v roce 2015 za Spojené státy Pařížskou klimatickou dohodu podepsal.

Zdá se, že lídři EU si začínají být vědomi velké odpovědnosti, kterou mají dnes za svět a za životní prostředí v něm, za stav klimatu, za stav ovzduší, vlastně za budoucnost světa. Evropská unie se v tuto chvíli má možnost stát lídrem celého světa a to nejen v této otázce.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.