Paroubek: Ztráty CDU a SPD v Berlíně

20.09.2016 11:15 | Zprávy

V berlínských zemských volbách ztratily všechny zavedené politické strany s výjimkou Levice (Die Linke), tedy postkomunistů.

Paroubek: Ztráty CDU a SPD v Berlíně
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

SPD oproti volbám před pěti lety, kdy dosáhla 28,3 %, ztratila 6,7 %. CDU kancléřky Merkelové spadla z 23,3 % v roce 2011 na 17,6 %. Propadli se také Zelení, kteří nezopakovali historicky nejlepší volební výsledek z Berlína před pěti lety se 17,6 %, když nyní mají o 2,4 % méně. To ale jistě není žádný debakl, protože historické výsledky se opravdu jen těžko opakují, či alespoň udržují na stejné úrovni.

Postkomunistická strana Die Linke získala 15,6 %, což je nárůst o 3,9 %. Zřejmě hlavním volebním tématem byl i v Berlíně problém utečenců, kterých bylo v loňském roce v této 2,5 milionové spolkové zemi umístěno 70 tisíc.

Berlín je tradičním kosmopolitním městem, proto nejsou kontury volebního výsledku islamofobní Alternativy pro Německo tak ostré jako v nedávných zemských volbách v Meklenbursku. Významnější úlohu než v jiných spolkových zemích hraje v Berlíně nezaměstnanost. Ta se zde pohybuje kolem deseti procent, přičemž na celoněmecké úrovni je vlastně dosahováno, při 4,2 % nezaměstnanosti, již plné zaměstnanosti.

V Berlíně se také projevila jistá krize důvěry občanů v berlínskou radnici, která byla před časem vyjádřena odchodem bývalého vrchního starosty Klause Wowereita v prosinci roku 2014 kvůli násobně předraženému novému berlínskému letišti. To mělo být dokončeno již v roce 2011, termín jeho dokončení se posunul zatím na rok 2018. I když Wowereit byl v čele berlínské SPD nahrazen nyní velmi populárním novým vrchním starostou Michaelem. Müllerem, rozhodně to způsobilo jisté ztráty voličů.

Zdá se, že vládnoucí koalice v Berlíně bude tentokrát levicová. Berlín se tak svým způsobem vrátí do období před 15 lety, kdy Wowereit po vítězných volbách sestavil koalici SPD a Die Linke. Tehdy ještě se svým náměstkem starosty, Gregorem Gysim ze strany Die Linke. Dá se říci, že tato koalice byla velmi úspěšná. Nyní však potřebuje ještě třetího partnera, a tím budou Zelení.

Volební ztráty CDU jsou jistě nepříjemné

Teoreticky je možná také koalice SPD- CDU – FDP. Také ta by získala nadpoloviční většinu ve 160členném zastupitelstvu. Liberální FDP se po letech dostala s výsledkem 6.7 % a 12 mandáty do zemského parlamentu. Tento posun doprava je ovšem pro SPD v nastalé situaci jen východiskem z nouze, pokud by jednání o levicové koalici neuspěla.

AfD přibyly hlasy nejen od tradičních stran, ale také od Pirátů, a velmi pravděpodobně se na volebním výsledku této strany pozitivně podepsala téměř o 7 % vyšší volební účast nežli v roce 2011. O úspěchu AfD tedy rozhodli dříve neteční voliči, kteří nechodili k volbám. (Volební účast v roce 2011 60,2 % a nyní 66,9 %). Nezbývá než konstatovat, že AfD je po těchto volbách zastoupena již v 10 z 16 zemských sněmů Německa. Nic to ovšem nemění na tom, že tato strana je zcela bez koaličního potenciálu.

Pokud jde o volební ztráty CDU, tak ty jsou jistě nepříjemné, ale rozhodně to nejsou ztráty tak fatální jak se po volbách v Meklenbursku očekávaly. Pokud ovšem tradiční politické strany chtějí vyjít z této krize důvěry způsobené uprchlickou politikou, musí změnit svůj politický postup.

To se do určité míry netýká strany Zelených, která je ve vztahu k uprchlíkům nejvstřícnější, a přitom voliče příliš neztrácí. Tato strana je ovšem volena voliči převážně z těch nejvyšších příjmových vrstev Německa. Ti se cítí migranty ohroženy nejméně.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trikolora: Ze řetězu utržení blázni evidentně chtějí rozpoutat 3. světovou válku

22:28 Trikolora: Ze řetězu utržení blázni evidentně chtějí rozpoutat 3. světovou válku

Stanovisko Trikolory k rezoluci Evropského parlamentu.