Pastuchová (ANO): Ve sněmovně bojujeme proti hazardu, bojuje i většina měst a obcí, kromě Jablonce

23.11.2015 10:42

Čtrnáct. Přesně tolik žádostí k 19. listopadu 2015 leží na stole pracovní skupiny pro posuzování žádostí o provozování kasina, jejíž zřízení schválilo v září jablonecké zastupitelstvo.

Pastuchová (ANO): Ve sněmovně bojujeme proti hazardu, bojuje i většina měst a obcí, kromě Jablonce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mgr. Jana Pastuchová (ANO)

Jinde se herny a kasina ruší, u nás se povolují. Při tom ještě vloni to vypadalo, že v Jablonci nad Nisou nebude mít šanci žádný provozovatel kasin.

Slibem nezarmoutíš. A proto také vládnoucí koalice v čele s primátorem Petrem Beitlem (ODS) v Jablonci nad Nisou 26. června 2014 slíbila, respektive potvrdila své rozhodnutí z prosince 2011, že hazard z města od 1. ledna 2015 zmizí. Umlčela tak hlasy odpůrců hazardu a svým gestem si jistě naklonila řadu voličů. Komunální volby, které se konaly v říjnu 2014, už přeci jenom byly na dohled, a tak bylo třeba toto téma oprášit.

Jaké to pro voliče muselo být rozčarování, když stejný Petr Beitl, znovuzvolený primátor, přišel na jaře 2015 s novou vyhláškou, která povolovala provoz tří kasin a stala se výzvou pro další podnikatele chtivé vydělávat mj. na lidském neštěstí. Vyhláška se rodila s obtížemi, její poslední verzi jsme jako zastupitelé dostali k dispozici dokonce až v průběhů jednání zastupitelstva dne 18. června 2015, na kterém si ji vládnoucí koalice také schválila.

A kdo za to může? Pan primátor a jeho kolegové argumentovali, že za všechno může ministerstvo financí a poslanci, kteří nebyli schopni navrhnout a schválit regulaci hazardu na celorepublikové úrovni. Jablonci podle nich kvůli výpadku příjmů z hazardu začaly chybět peníze na sport a jiné bohulibé činnosti. Pan primátor tehdy z těchto peněz chtěl platit i boj proti sociálním problémům, které závislost na hazardu způsobuje. Smutné.

Zastupitelé Hnutí ANO v Jablonci nad Nisou nepodpořili červnovou vyhlášku a dokonce na protest opustili jednání zastupitelstva. Nejsou ani členy výše zmíněné pracovní skupiny. Dělat koalici alibi a schvalovat kasina, protože „jako na potvoru“ splní podmínky dané vyhláškou, skutečně nebudeme. Ministerstvo financí mezitím navrhlo a poslanci 13. listopadu 2015 podpořili vyšší zdanění hazardu, které by mj. mělo vést k zániku řady provozoven a k vyšším příjmům do městských a obecních pokladen. A to je jen začátek, Hnutí ANO bude ve sněmovně bojovat proti hazardu i dál.

Půjde i přes to všechno Jablonec nad Nisou proti proudu? Proti občanům, kteří nesouhlasí s hernami a kasiny ve městě? Zřejmě ano, když si koalice na jednání zastupitelstva 19. listopadu 2015 schválila úpravu zásad pro provozovatele hazardních her a krok za krokem směřuje ke schválení dalších kasin na území města.

Jana Pastuchová

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

13:04 Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 ke kratomu.