Pávek (STAN): Stát je přece největším dealerem jedovatého nikotinu

29.05.2018 21:37

Projev na 13. schůzi Poslanecké sněmovny dne 29. 5. 2018 k návrhu poslanců Marka Bendy, Ondřeje Veselého, Patrika Nachera, Mikuláše Ferjenčíka, Mariana Bojko, Leo Luzara, Dominika Feriho, Věry Kovářové a dalších na vydání zákona, kterým se mění protikuřácký zákon

Pávek (STAN): Stát je přece největším dealerem jedovatého nikotinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Pávek

Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, jsem odnaučený kuřák. Jako povídá se, že ti jsou nejhorší, co se týká prosazování nekuřáckého prostředí. Možná je to tak. Ale já mám s tím zákonem o ochraně zdraví veliký, veliký problém. A ten problém zní - prolomení domovní svobody. Nevím, co se tady dělo v minulém období, já jsem tady nebyl, ale zdá se, že v minulém období přišlo na svět několik zákonů, které si daly za cíl prolomit základní ústavní svobody, na kterých stojí naše společnost. A jednou z těchto svobod je domovní svoboda. Stejně tak jako to provedl potom zákon o ochraně ovzduší. (Náhlé zvýšení hluku v levé části sálu.) Prostě jestliže v zákoně umožníme kdejakému úředníkovi, aby vlezl do našeho baráku, tak jsme něco udělali velmi špatně a ohrozili jsme základní svobody, které máme. To je jeden z největších problémů, který mám s tím zákonem. Vím, že se k tomu nabalí další, které tady byly desetkrát a stokrát zmiňovány. Co to udělá s těmi malými hospodami? Já jsem z pohraničí. Neumíte si představit, co to udělalo s těmi malými hospodami. Ale mám problém s tou domovní svobodou. Vím, že kolega Dolínek, prostřednictvím pana předsedajícího, tady zmínil, že na těch vesnicích většina hospod je prostě v soukromém majetku, je doma u těch lidí, to jim patří. A najednou musejí snášet to, aby tam přišel nějaký úředník bez soudního rozhodnutí, bez příkazu? Prostě jenom tak, protože jsme tady uzákonili to, že se to může prolomit? Stejně tak jako s těmi kotli? Prostě nějaký úředník bez soudu, bez ničeho, na základě udání? Víte co? Tohle mi přijde hrozné.

A druhá stránka, která mi přijde ještě docela děsivější, je to pokrytectví. Jsem ve zdravotnickém výboru a slýchávám od kolegů lékařů, nikotin je jed a zabíjí. Nemohu než souhlasit. Všichni víme, že nikotin je jed a zabíjí. Všichni víme, co nám přinášejí důsledky kouření, ať už aktivního, nebo pasivního. Ale ten stát je přece největším dealerem. Vždyť my s tím dealujeme. My ten jed prodáváme. My z něj vybíráme spotřební daň a těšíme se z toho, jak velkou část příjmové části státního rozpočtu tento příjem tvoří. Tak to je pokrytectví, které jde za hranu. My tady prostě tu drogu distribuujeme. Distribuujeme ji do těch krajů, do těch hospod, do těch stánků, a pak těm lidem, těm uživatelům říkáme, nesmíte tu nikde kouřit, zalezte si s tím domů.

Takže já nemohu podpořit ten zákon v původní podobě a budu hlasovat pro navrženou novelu. Ale říkám, není to kvůli kouření, je to kvůli tomu, že jsme tady prolomili základy domovní svobody a protože se jako reprezentanti státu vlastně chováme pokrytecky. Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…