Pavel Sehnal (ODA): Dejme seniorům 100 miliard. Ale jinak, žádný předvolební dárek

10.09.2020 8:38

Každý senior dostane do konce roku jednorázově pět tisíc korun. Vláda tvrdí, že tím chce kompenzovat zvýšené životní náklady způsobené koronakrizí. Situaci seniorů je třeba řešit, a to, že k nim vláda upírá pozornost, je dobře. Toto ODA samozřejmě nikterak nezpochybňuje. O každého občana seniorního věku musí být dobře postaráno. Je tu však jedno velké ALE. Pokud jde o slíbených pět tisíc korun pro každého seniora, celkově se jedná o 15 miliard korun ze státního rozpočtu.

Pavel Sehnal (ODA): Dejme seniorům 100 miliard. Ale jinak, žádný předvolební dárek
Foto: Archiv ODA
Popisek: Předseda ODA Pavel Sehnal

Vláda zde udělala fatální chybu a promeškala okamžik, kdy mohla nastartovat penzijní reformu. Fakt, že vláda rozdá pět tisíc každému důchodci, tím poptávku nijak neoživí. Nelze předpokládat, že senioři půjdou a hned ty peníze utratí, čímž by se peníze nalily zpět do ekonomiky. Protože jde o lidi staršího věku, z podstaty většinou konzervativnější a ty peníze si spíš uloží. Impuls ekonomice tak nenastane. 
 

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19? (Ptáme se od 9.9.2020)

37%
hlasovalo: 24622 lidí
 
My v Občanské demokratické alianci jsme přesvědčeni, že místo jednorázového příspěvku by měl stát k problému přistoupit systematicky a založit penzijní konto pro každého důchodce, čímž by odstartoval dlouho diskutovanou, nutnou a hlavně dlouho odkládanou důchodovou reformu. Je zřejmé, že se jí nevyhneme. Evropa stárne a je třeba se s tímto fenoménem vypořádat. Současný průběžný systém, kdy tři a půl milionu pracujících má vytvořit dostatek zdrojů pro čtyři miliony seniorů, je udržitelný pouze při dostatečně rostoucí populační křivce. Jenže takový trend dosud nenastal a naopak průměrný věk v Evropě už překročil 50 let, snad s výjimkou Irska. 
 
Vzkaz vlády našim občanům měl být následující: senioři, nespoléhejte na průběžný systém, nastartujte si za podpory státu individuální spoření. Těch současných slíbených 15 miliard mohl stát vložit do takového fondu a osobně bych se nebál tam uvolnit dokonce mnohem víc, klidně 50 nebo i 100 miliard korun. Takové peníze by stát totiž neutratil, ale pouze přesunul jinam a dávalo by to jasný smysl. Šlo by o impuls pro trvalé řešení penzijní reformy. 
 

Ing. Pavel Sehnal

  • Praha bez chaosu
  • zastupitel měst. části
 
Zatímco stávající slíbený krok ze strany vlády má důvod jiný, než řešení budoucího problému s vyplácením penzí. Je zřejmé, že blízkost voleb rozhodla. A může si pan premiér a další členové vlády říkat co chtějí. Načasování je jednoznačné. Navíc tu pozorujeme permanentní volební kampaň, což je novinkou posledních let. Dříve se boj o voliče omezoval na období zhruba šesti měsíců před volbami, ale nyní to probíhá neustále po celé volební období. Lidé, kteří jsou tzv. u zdroje a rozhodují o veřejných penězích, směřují tyto zdroje právě tam, kde jim to do budoucna zlepší voličskou základnu. Vzpomeňme na slogan z 90. let o utahování opasků, na to by dnes nikdo neslyšel. Nyní funguje přesný opak. Neříkáme tím, že se stát nemá postarat o ty, kteří celý život poctivě pracovali, naopak. Každý důchodce musí mít právo na důstojný život.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ministerstva mají být nejvyšší úřady státní správy, ne pašalíky

20:01 Okamura (SPD): Ministerstva mají být nejvyšší úřady státní správy, ne pašalíky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rezignaci ministryně Langšádlové.