Pavera (TOP 09): Příspěvek na dojíždění za prací v Moravskoslezském kraji nefunguje

07.08.2016 19:40

Od 1. dubna letošního roku byl zaveden příspěvek na dojíždění za prací. Čerpat jej mohou uchazeči o zaměstnání v pěti krajích, včetně Moravskoslezského. Podle délky dojíždění může příspěvek dosahovat od 1000 do 3500 Kč měsíčně. Má motivovat nezaměstnané, kteří chtějí pracovat, ale náklady na dojíždění znamenají překážku.

Pavera (TOP 09): Příspěvek na dojíždění za prací v Moravskoslezském kraji nefunguje
Foto: archiv starosty
Popisek: Mgr. Herbert Pavera (TOP 09) poslanec a starosta obce Bolatice

"Čísla, která jsem si vyžádal od Ministerstva práce a sociálních věcí, ukazují, že příspěvek v našem kraji příliš nefunguje. K 1. červnu si o něj zažádalo pouhých 15 uchazečů a dostalo jej pět z nich," uvedl poslanec Herbert Pavera.

Připomeňme, že Moravskoslezský kraj představuje region s druhým největším podílem nezaměstnaných osob v republice (7,6 %), což znamená téměř 65 tisíc uchazečů o zaměstnání.

"Ministryně Marksová by měla vysvětlit, proč příspěvek selhává. Zda o něm nezaměstnaní neví, nebo je jeho čerpání administrativně náročné," říká poslanec a Pavera a upozorňuje, že v Moravskoslezském kraji je nyní evidováno 11,5 tisíc volných pracovních míst.

"Každopádně by mělo dojít k větší motivaci nezaměstnaných hledat si práci. Ze zkušenosti starosty vím, že některé skupiny prostě pracovat nechtějí. Zde by pomohlo např. znovuzavedení veřejné služby. Pokud problémový nezaměstnaný neodpracuje určitý počet hodin, mohly by se mu snížit dávky a naopak," dodává Herbert Pavera.

Mgr. Herbert Pavera

  • TOP 09
  • Koukněte: https://www.herbertpavera.cz/zustanme-v-kontaktu
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…