Pavera (TOP 09): Sport se dá podporovat mnohem lépe a jinak

03.05.2019 15:30

Projev na 8. schůzi Senátu dne 3. 5. 2019 k návrhu zákona, kterým se mění zákon o podpoře sportu

Pavera (TOP 09): Sport se dá podporovat mnohem lépe a jinak
Foto: archiv
Popisek: Herbert Pavera

Vážený pane předsedající, vážený pane poslanče, milé kolegyně, kolegové. Dovolte mi, abych se vyjádřil k návrhu zákona o podpoře sportu. Podpořím každý zákon, který pomůže českému sportu ve financování. Protože jsem bývalý sportovec, jako starosta obce se snažím podporovat sport v naší obci, takže vím, že každá koruna je pro podporu sportu dobrá.

Bohužel, tento zákon tedy spíš tomu sportu peníze ubere, protože místo 25 lidí, kteří rozdělují peníze na ministerstvu školství a tělovýchovy, tak má v plánované agentuře pro sport pracovat snad kolem 80 lidí, pana poslance Hniličky si nesmírně vážím, pro to, co dokázal ve sportu, vždy jsem mu fandil, když stál v brance ČR, jsem velmi rád, že toho dokázal tolik jako málokdo v tom sportu, protože má 9 medailí z vrcholných akcí, dokonce i zlatou olympijskou medaili.

Bohužel, myslím si, že tento zákon, jak už to tady řekli i zástupci výboru, nebude přínosem pro podporu a rozvoj sportu, jenom další skupinka lidí bude rozhodovat o tom, kam ty peníze půjdou. Víte, stát samozřejmě podporuje sport, především ten vrcholový. Co se týká toho amatérského sportu, tam vše závisí na obcích a městech. Řada z vás pracuje v zastupitelstvech, jsou starosty nebo byli starosty či starostkami, takže víte, že nebýt obcí a měst, tak by dávno nefungovaly některé sportovní kluby na našich vesnicích a nebyla by tam sportoviště ani dětská ani žádná jiná hřiště. Takže díky tomu, že obce výrazně podporují sport, tak ten sport na vesnicích žije.

Druhá věc je, jestli ten sport ještě má kdo dělat, protože všichni víme, jak dnešní mládež má spoustu vyžití, nejenom toho sportovního, samozřejmě i toho dalšího, těch dětí, které se věnují sportu, je trošičku méně než třeba před 30 a 40 lety. Podmínky, které vytváříme pro sportovní vyžití dětí, mládeže i občanů, jsou velmi dobré na vesnicích. Myslím si, že žádná agentura pro sport tomu žádným způsobem nepomůže. Myslím si, že v současné době je trošku dehonestace lidí na MŠMT, kteří během 2 let se snažili napravit chyby, ke kterým docházelo na ministerstvu školství a tělovýchovy. Myslím si, že letos poprvé snad někdy v dubnu už byly všechny dotační tituly nebo pardon, všechny žádosti projednány, nestalo se to, co se stávalo v minulosti na ministerstvu školství, že některé subjekty dostávaly dotace až ke konci roku, pak samozřejmě se tam děly věci, že se musely psát dopředu faktury a podobně, aby se peníze nějakým způsobem vyčerpaly.

Mrzí mě to, pane Hniličko, že vás nepodpořím v této aktivitě, taky budu hlasovat pro zamítnutí toho zákona, já věřím, že i když to bohužel přehlasujete v Poslanecké sněmovně, protože ta síla vás tam je mnohem vyšší, tak veřejnosti chceme dát najevo, že tento krok není správný, sport se dá podporovat mnohem lépe a jinak.

Mgr. Herbert Pavera

  • TOP 09
  • Koukněte: https://www.herbertpavera.cz/zustanme-v-kontaktu
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…