Pavlík (Solidarita): Developeři chystají poslat bagry na bělohorské bojiště

22.09.2022 10:21 | Tisková zpráva

Je to jedno z nejpamátnějších míst českých dějin. Každý má povědomí o tom, že zde se rozhodlo o osudech českého národa na staletí dopředu. Bílá Hora. Jeden ze základních symbolů české minulosti.

Pavlík (Solidarita): Developeři chystají poslat bagry na bělohorské bojiště
Foto: Solidarita
Popisek: Petr Pavlík

Na bělohorské bojiště přicházejí všichni, jimž není lhostejné, co se u nás dělo v minulosti i co se děje v současnosti. A také je to oblíbené místo vycházek pro místní obyvatele. O takové místo se ucházejí developeři, aby ho zastavěli.

Developeři a pozemkoví spekulanti od devadesátých let chtějí stavět v ochranném pásmu národní kulturní památky, jíž je mohyla a přilehlý čtverec zeleně. Celou dobu vytrvale usilují o změnu územního plánu. Připravený a naštěstí dosud neschválený Metropolitní plán je v oblasti Bílé Hory (a nejen v ní) šitý na jejich míru. Pokud bude přijat, mají vyhráno.

Jedním z pozemkových spekulantů je také dcera polistopadové ministryně spravedlnosti Dagmar Burešové. Klasický příběh. Za symbolickou cenu si koupila rozlehlou louku u zdi obory Hvězda, která byla chráněná jako nezastavitelná oblast. Jsou na ní hroby Moravanů, kteří v bitvě na Bílé hoře bojovali do hořkého konce. Paní spekulantka usiluje o to, aby se louka s hroby Moravanů stala zastavitelnou a symbolická investice se pohádkově zhodnotila. Projekt na zástavbu louky je hotový a čeká na realizaci. Kam asi odvezou vybagrované kosti Moravanů padlých u zdi obory Hvězda? Nebo je nechají na místě a zalijí je do betonu v základech luxusních vil? Novou ulici možná cynicky pojmenují „Moravanů“.

Anketa

Jak budete volit v komunálních volbách?

hlasovalo: 11074 lidí

Chystaný Metropolitní plán také umožní zastavět pole, které je kolem mohyly. Už je rozparcelované a letos na něm místo obilí roste plevel. Lidé přicházejí k mohyle, aby si připomněli padlé bojovníky a těžké období české historie, které po bitvě následovalo. Mnoho lidí sem chodí kvůli volnému zelenému prostoru a výhledům. Je tu vidět Šárka a občas spatříte Říp a vyhaslé sopky Českého středohoří. Místo toho se budeme dívat na developerskou zástavbu pro finanční šlechtu.

Další věc. Volný pás zeleně mezi stávající zástavbou vlivem převažujícího proudění od severozápadu přivádí čerstvý vzduch do Prahy a tvoří významný prvek systému územní ekologické stability (ÚSES). Zástavba tento průduch ucpe a způsobí zhoršení vzduchu ve velké části Prahy.

Hrstka místních občanů kdysi vytvořila spolek, který se tomu snaží každoročně zabránit, ale podobá se to boji s větrnými mlýny... nekonečnému a smutnému. Občané jsou většinou proti developerům a spekulantům sami. Radnice Prahy 6 buď mlčí, nebo se rozhýbe až z podnětu místních občanů. Ti ve svém volném čase musejí neustále hlídat zprávy z radnice a magistrátu, aby tím oni – a ne radní – chránili veřejný kulturní i ekologický zájem před developerskou pohromou. Hrstka místních občanů zápasí nejen za obyvatele Prahy 6, ale také za všechny občany České republiky i Čechy žijící v zahraničí, jimž není lhostejná česká minulost ani současnost.

Celá kauza uniká zájmu médií i většiny politiků. Při výročí čtyři sta let od bitvy na Bílé Hoře se o těchto plánech nenápadně napsalo v jednom článku v Hospodářských novinách. Jinak je ticho po pěšině. Ve volební kampani na Praze 6 kandiduje řada pravicových a konzervativních stran, které se dovolávají kultury a historie. O tom, co se chystá na Bílé Hoře, nemluví žádná. Jediné uskupení, které se toho chopilo, je koalice Solidarita pro Prahu 6, která spojuje ČSSD, nestraníky, stranu Levice a Budoucnost. Spolu s místními občany chce probudit média a ostatní politiky, aby se tímto místem celonárodního významu začali důsledně zabývat. Většina lidí všech politických směrů si přece přeje, aby se nám zachovalo bojiště bitvy na Bílé Hoře.

Solidarita pro Prahu 6 spolu s místními občany začala bít na poplach před developery a spekulanty, jejichž bagry se nezastaví ani před tímto památným místem. Mluví i za všechny soudné lidí se smyslem pro českou historii a vůbec za všechny, kteří sem chodí s dětmi na vycházku nebo se tu zotavují po práci. Cíl je společný, ale těžko se prosazuje. Centrální bělohorské bojiště by mělo tvořit s přilehlými loukami jeden nedílný celek, který bude trvale chráněn jako nezastavitelné území. Petici lze podepsat ZDE. Doufejme, že se to navzdory developerům a spekulantům podaří, a při dalším výročí bitvy nebudeme hledat mohylu mezi novou zástavbou.

Petr Pavlík
kandidát do zastupitelstva Prahy 6 a do Senátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

12:12 Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jure…