Pek (Piráti): Dopravní obslužnost Vejprnic se bude prověřovat

09.03.2020 18:02

Piráti podali podnět ohledně schválené smlouvy o dopravní obslužnosti Vejprnic. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) bude přezkoumávat legálnost smlouvy, která je ve výši sto milionů korun.

Pek (Piráti): Dopravní obslužnost Vejprnic se bude prověřovat
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Opoziční Pirátský zastupitel Jiří Pek uvádí v podnětu pět hlavních důvodů, proč se rozhodl na ÚOHS obrátit. „Pochybení jsou podle nás natolik závažná, že platnost smlouvy úplně vylučují. Je zároveň smutné, že se vedení Vejprnic nepoučilo z minulých chyb a opět předložili paskvil.“

Jaké jsou tedy důvody k pochybám o legálnost smlouvy? Předně starosta Veprnic (a zároveň senátor) Pavel Karpíšek z ODS nepředložil smlouvu zastupitelům. Ti tak nevěděli, o čem hlasují, což jim ovšem nebránilo neviditelnou smlouvu schválit.  I když stále běží výzva pro potenciální účastníky veřejné zakázky, a to až do 15. dubna 2020, podle schválené smlouvy už je vítěz jasný. Společnost ČSAD autobusy Plzeň a.s. Ta se již ale nechala minulý rok v médiích slyšet, že tuto zakázku získala. Konkurenční a o zakázku také usilující Plzeňské městské dopravní podniky a.s. podaly na obec celou řadu doplňujících dotazů. Na ně ale nedostaly z Vejprnic žádné odpovědi.

ÚOHS již v jednou zakázku na dopravní obslužnost zrušil a udělil Vejprnicím pokutu. V rozhodnutí se konstatovalo, “že podle výkladové praxe Úřadu dosahuje nejzávažnějšího stupně intenzity porušení zákona postup objednatele spočívající v ignoraci ustanovení zákona, neboť tento postup vylučuje soutěžní prostředí“.

Záznam zastupitelstva ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

10:14 Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k bezpečnosti a sebevědomí ČR.