Pekáček (Moravané): Vznik nového hnutí aneb Už se zase perou

04.08.2017 21:51

Na internetu se množí informace o vzniku konkurenčního promoravského politického subjektu s názvem Moravské zemské hnutí. Pamětníci jistě zatrnou hrůzou a vybaví se jim vzpomínky na 90. léta, na roztříštěnost moravské politické scény a volby, při kterých šly proti sobě Hnutí za samosprávu Moravy a Slezska – Moravské národní sjednocené ( HSMS-MNSj) a Moravská národní strana – Hnutí slezkomoravského sjednocení ( MNS-HSMSj). Bude se snad znovu opakovat scénář z devadesátých let, kdy největším nepřítelem promoravských stran a hnutí si byly samy promoravské strany a hnutí? Čechisté a vůbec nepřátelé Moravy by byli jistě rádi a nic lepšího by si nemohli přát.

Pekáček (Moravané): Vznik nového hnutí aneb Už se zase perou
Foto: Moravané
Popisek: Moravané

Zatím se Moravské zemské hnutí tváří velmi tajemně a odmítá oficiálně zveřejnit, kdo stojí za jejím vznikem, až to skoro vypadá, že to jsou právě nepřátelé Moravy, kteří ji chtějí co nejvíce uškodit. Pravděpodobně se doposud v České republice nestalo, aby vznikala nějaká strana či hnutí, o které by se nevědělo, kdo ji zakládá. S transparentností si moc nové hnutí starost nedělá, dnes chce od občanů jen podpisy, které by jí umožnili registraci na ministerstvu vnitra a víc se dozvíme později. Uvidíme, kdo nám pak vyskočí zpoza keře.

Strana Moravané takovéto jednání zcela odmítá, my jsme vždy prosazovali otevřenou transparentní politiku, přímou demokracii, referenda a odvolatelnost politiků. Politické hrátky a pikle nám byly vždy cizí. Uvidíme jestli nové politické hnutí najde dost podpisů, aniž by zveřejnilo členy svého přípravného výboru, trochu to připomíná absurdní situaci „dejte nám svůj hlas a my vám pak řekneme koho volíte“. Zatím se toto nové politické hnutí zabývá hlavně zveřejňováním fotek moravských měst a kritickou strany Moravané. Nejsmutnější na tom je fakt, že na sběru podpisů se údajně podílí i 4 členové naší strany, včetně bývalého předsedy O. Hýska.

Ne všechno co má v názvu „moravské“, musí být skutečně moravské. Pohnutky pro takovýto projekt mohou být všelijaké - uškodit jinému, osobní ambice, neukojené ego, snaha se pomstít, uražená ješitnost, podnikatelský projekt, nebo protimoravský záměr - člověk dnes musí být obzvlášť obezřetný. Vzpomeňme s jakým očekávám veřejnost přijala, když se objevil nový svěží vítr na politickém nebi v podobě Věcí Veřejných a všichni víme jak to dopadlo.

Z hlediska nás, strany Moravané, se nic zásadního neděje, členská základna přijala výměnu vedení strany pozitivně, žádný hromadný ani individuální exodus ze strany nenastal, ba právě naopak se hlásí noví zájemci členství, ale také staronoví zájemci, kteří stranu opustili pro nesouhlas s politikou bývalého předsedy. Konec schizofrenní situace, kdy předseda Moravanů veřejně nadbíhá politickým stranám, se kterými nechce mít členské základna nic společného a obráceně, se tak jeví pozitivně. Bývalý předseda situaci vyhodnotil správně a vyřešil ji jediným možným řešením a to svou rezignací, za což si zaslouží poděkování. Jak dál naloží se svými politickými ambicemi je na jeho rozhodnutí, snad se to obejde bez snahy poškozovat stranu Moravané. Ze strany Moravané je určitě prostor pro vzájemnou spolupráci i do budoucna.

Martin Pekáček
člen prozatimního předsednictva strany Moravané

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.