Pekarová Adamová (TOP 09): Aktivní září ve Sněmovně

07.09.2023 10:04 | Tisková zpráva

Poslanecká sněmovna se dnes připojila k národní kampani Aktivní září, jejímž cílem je propagace pravidelných pohybových aktivit jako nedílné součásti péče o fyzické a psychické zdraví.

Pekarová Adamová (TOP 09): Aktivní září ve Sněmovně
Foto: Repro Twitter
Popisek: Předsedkyně Poslanecké sněmovny ČR Markéta Pekarová Adamová draží pero, kterým se podepsal Petr Pavel

Akci, kterou podpořil vedoucí Kanceláře Poslanecké sněmovny Martin Plíšek, organizuje Nadační fond Aktivní ČESKO za odborné podpory Kanceláře Světové zdravotnické organizace v České republice.

Poslankyně Michaela Šebelová k tomu řekla: „Jako fyzioterapeutka velice dobře vím, jak je pohyb a sport prospěšný lidskému zdraví. Přála bych si, aby pravidelná pohybová aktivita byla vnímána jako jedna z hlavních politických, společenských a vzdělávacích priorit. Téma se propisuje do téměř všech oblastí politiky, jako je školství, zdravotnictví, doprava, veřejná správa, ale i obrana a bezpečnost. Proto jsme připravili pohybovou výzvu pro poslance ne podle politických stran, ale podle jednotlivých výborů. Každý se musíme starat o své zdraví. I politici. V nadsázce říkám, že jen zdravý politik může udělat zdravá rozhodnutí.“

Právě dnes byla zahájena několikadenní výzva o nejaktivnější výbor Poslanecké sněmovny s názvem „Výbory v akci aneb každý pohyb se počítá“, která probíhá ve Státních aktech, kde je k dispozici několik fitness strojů. Členové jednotlivých výborů budou moci pro svůj tým načítat čas strávený na kardio strojích i kila zvednuté váhy. To vše při každém sněmovním dnu od 6. do 15. září.

„Sport a pohyb obecně jsou pro naše fyzické zdraví i psychickou pohodu naprosto stěžejní. Sport nás učí mnoho lekcí, které jsou platné nejen na hřišti či v tělocvičně, ale v celém životě. Učí nás hrát férově, vítězit čestně či prohrávat s grácií. Učí nás také respektovat autority a pravidla, spolupracovat v rámci širších týmů, efektivně nakládat s časem a v neposlední řadě pečovat o sebe. Poslanecká sněmovna se zapojením do projektu Aktivní ČESKO snaží jít příkladem a pomoci celkovou situaci postupně zlepšovat,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Předsedkyně sněmovního výboru pro zdravotnictví Zdenka Němečková Crkvenjaš dodala: „Sportem ke zdraví je staré okřídlené přísloví. Každý pohyb skutečně pomáhá našemu tělu. To mohu potvrdit i ze svého soukromého života, nejen ze své lékařské praxe. Nedostatek pohybu vede k nadváze, zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob, cukrovky i nádorových onemocnění. Dopad do rozpočtu je 2,5 % HDP! Proto je každá podobná iniciativa záslužná a vždy ji budu ze své pozice podporovat“

Účast a aktivní zapojení se poslanců a zaměstnanců Kanceláře Poslanecké sněmovny do programu akce i do připravené výzvy bude výjimečnou inspirací nejen pro všechny příznivce aktivního životního stylu v České republice. Na akci je možné se seznámit s aktivitami řady organizací, které spojily své síly na podporu pohybových aktivit v Nadačním fondu Aktivní ČESKO. Pro každého jsou připravené cvičební pomůcky, které se dají využít i při dlouhých sezeních.

Předseda sněmovního podvýboru pro sport Jakub Janda doplnil: „Z pozice bývalého vrcholového sportovce vím, jak moc důležité je prostředí a zázemí, ze kterého vycházejí talentované osobnosti. Podpora sportu by však neměla být cílena ´jenom na ty nejlepší´, ale naopak by měla být soustředěna na co nejširší možný okruh lidí, na což projekt ´Aktivní září´ také apeluje. Sport musíme vnímat jako součást všeobecné vzdělanosti celé společnosti, jako nástroj rozvoje člověka a zároveň jako prevenci vůči různým patologickým jevům. Právě díky tomu může vyrůst generace lidí, pro kterou bude zdravý životní styl a fair play nejen ve sportu, ale i v běžném životě prioritou.“

Akci dnes ráno zahájila tisková konference předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové za účasti zvláštní představitelky WHO v ČR Zsofie Pusztai, ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, předsedkyně výboru pro zdravotnictví Zdenky Němečkové Crkvenjaš, členky výboru pro zdravotnictví Michaely Šebelové, předsedy podvýboru pro sport Jakuba Jandy a předsedy Národní sportovní agentury Ondřeje Šebka. (Záznam tiskové konference najdete ve videoarchivu: https://videoarchiv.psp.cz/#)

Akce „Aktivní září ve Sněmovně“ přináší veřejnosti přínosy v podobě podpory zdravého životního stylu, inspirace k pravidelné fyzické aktivitě, podpory spolupráce mezi organizacemi, vzdělávání o důležitosti pohybové aktivity a důrazu na prevenci zdravotních problémů spojených s nedostatečnou fyzickou aktivitou. Tímto způsobem přispívá ke zlepšení zdraví a kvality života občanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…