Pekarová Adamová (TOP 09): Česká republika jedním z nejvýznamnějších podporovatelů Ukrajinců

07.07.2023 18:09 | Tisková zpráva

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová jednala v Praze s prezidentem Ukrajiny Volodymyrem Zelenským.

Pekarová Adamová (TOP 09): Česká republika jedním z nejvýznamnějších podporovatelů Ukrajinců
Foto: Hana Brožková
Popisek: Markéta Pekarová Adamová

Hovořili spolu o aktuální situaci na ruskou agresí sužované Ukrajině, další vojenské podpoře její armády i ukrajinských mezinárodně-politických perspektivách. Na závěr prostřednictvím pana prezidenta pozvala předsedkyně Sněmovny první dámu Ukrajiny Olenu Zelenskou do Prahy na říjnový Parlamentní summit Krymské platformy.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová jednala v Praze s prezidentem Ukrajiny Volodymyrem Zelenským.

„Panu prezidentovi jsem poděkovala za jasný postoj a rozhodné kroky, které jako vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil podniká tváří v tvář brutální ruské agresi. Jeho aktuální cesta nepochybně přispěje k posílení morálky a podpory Ukrajiny nejen mezi českými občany, kde je dlouhodobě na velmi vysoké úrovni, ale i v celém širším regionu,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Během jednání hovořili oba představitelé rovněž o perspektivách členství Ukrajiny v EU a NATO či o další vojenské podpoře vzdorující ukrajinské armádě.

„Pokud jde o množství dodaného vybavení v porovnání s velikostí naší země, je Česká republika jedním z nejvýznamnějších podporovatelů Ukrajinců v jejich statečném boji. Pana prezidenta jsem ujistila, že vojenská pomoc Ukrajině bude mít i nadále plnou podporu české vlády i našeho zákonodárného sboru,“ dodala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Anketa

Vadí vám, že ČT vysílá „komunistické“ seriály jako Chalupáři nebo Nemocnice na kraji města?

6%
90%
hlasovalo: 25751 lidí

Poslanecká sněmovna už přijala několik rezolucí na podporu Ukrajiny (mimo jiné k prvnímu dni války, označení ukrajinského hladomoru za genocidu či označení ruského režimu za teroristický). Česko-ukrajinská meziparlamentní spolupráce se odehrává také v rámci Krymské platformy. Jde o multilaterální organizaci, kterou v roce 2021 z iniciativy prezidenta Zelenského založila ukrajinská vláda.

Platforma slouží jako koordinační a konzultační fórum pro zástupce vlád, členů parlamentů i přední experty a zaměřuje se na pět prioritních oblastí: politiku neuznání, sankce, lidská práva, bezpečnost a svobodu plavby a také hospodářské a environmentální důsledky dočasné ruské okupace ukrajinských území. První parlamentní summit Krymské platformy se konal loni v říjnu v chorvatském Záhřebu. Druhý parlamentní summit se uskuteční letos od 23. do 24. října v Praze.

„Prostřednictvím pana prezidenta jsem k účasti na letošním Parlamentním summitu Mezinárodní Krymské platformy pozvala do Prahy první dámu Ukrajiny Olenu Zelenskou. Její účast by byla významným přínosem pro všechny, kterým leží osud Ukrajiny na srdci, jakož i pro ty, kteří se svou bezvýhradnou podporou Ukrajincům stále váhají. Je to totiž právě Olena Zelenská, kdo se stal tváří všech nevinných občanů zoufale trpících pod ruskou okupací své země,“ uzavřela předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Žádna sláva, Zelenskyi, by jednal s každým od koho kápnou peníze, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 07.07.2023 18:48:52
Pekarová Adamová (TOP 09): Česká republika jedním z nejvýznamnějších podporovatelů Ukrajinců, a proto jsme nejvíce zadlužení a na to občané musíte být pyšní, Je to nádherný pocit zadlužit se proto aby se lidé zabíjeli a ničili vše. Tak nějak to ta paní myslela?

|  8 |  0

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…