Pekarová Adamová (TOP 09): Dneska je mnoho věcí věštěním z křišťálové koule

24.03.2020 16:16

Projev na 42. schůzi Poslanecké sněmovny 24. března 2020 k rozšíření ošetřovného

Pekarová Adamová (TOP 09): Dneska je mnoho věcí věštěním z křišťálové koule
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Vážené dámy, vážení pánové,

i TOP 09 předkládá pozměňovací návrh ve stejném duchu, jako tady už říkal můj předřečník, tzn. zvýšení vyměřovacího základu z 60 na 80. Myslíme si, že je to adekvátní vzhledem k tomu, jak dlouho ty rodiny budou skutečně závislé zejména na této dávce ošetřovného. A protože paní ministryně už právě říkala během výboru pro sociální politiku, že plánuje taktéž po určité době k tomuto případně přistoupit, tak bych se chtěla na něco zeptat. Chtěla bych se zeptat, po jak dlouhé době by k tomu právě ministerstvo přistoupilo. Já vím, že dneska je mnoho z těch věcí věštěním z křišťálové koule. Ale na druhou stranu jaká délka povinného uzavření škol by musela být, aby to pro ministerstvo bylo důvodem k tomu kroku, aby zvýšilo samo od sebe vyměřovací základ na těch 80 %? Takže to bych se chtěla zeptat, protože předpokládám, že bohužel projdou návrhy pouze ty, které prošly ve výboru pro sociální politiku, což tento návrh nebyl.

Chtěla bych ještě jednou poděkovat i těm, kteří předkládají pozměňovací návrhy, ke kterým jsme se připojovali, ať už se týkají možnosti vystřídání se rodičů. Myslím, že je to zcela zásadní v této chvíli, protože opravdu někteří rodiče potřebují možnost se vystřídat, pro některé provozy, které zůstávají platné, je to taktéž velkou pomocí, když vezmeme v potaz, že i zdravotní sestry, lékaři a další mají děti a mnozí dneska musí řešit, třeba protože jsou v páru oba zaměstnáni v těchto profesích, vystřídání se v péči o děti.

A poslední věc. Chci ještě zdůraznit, že jsme to byli též my, kteří přišli s návrhem na zvýšení toho věku, po který je možné čerpat ošetřovné u rodičů handicapovaných dětí, které chodí do školy, a jsme rádi, že ten pozměňovací návrh předkládali i další a aspoň jeden z nich prošel a z výboru nakonec je podpořen, protože na to se v tom původním návrhu poměrně pozapomnělo.

Jinak samozřejmě podporujeme, aby rodiče dostávali tuto dávku mnohem dřív, než bývá obvyklé. Tato situace je tak výjimečná, že by k tomu mělo dojít. A věřím tomu, že i to zvýšení z 60 na 80 % je dnes velmi snadno obhajitelné, protože jinak ty rodiče budou nuceni čerpat jiné sociální dávky, takže ten stát to bude stát mnoho peněz tak nebo tak.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.