Pekarová Adamová (TOP 09): Je správné učit se od těch nejlepších

21.06.2023 7:17 | Tisková zpráva

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová a předseda Knesetu Amir Ohana podepsali v Izraeli historicky první Memorandum o porozumění a parlamentní spolupráci.

Pekarová Adamová (TOP 09): Je správné učit se od těch nejlepších
Foto: Hana Brožková
Popisek: Markéta Pekarová Adamová

Jeho podstatou je výměna praktických zkušeností a odborného know-how mezi oběma zákonodárnými sbory v oblastech jako energetická efektivita či kybernetická a objektová bezpečnost. Ta už přinesla první výsledky.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová a předseda izraelského Knesetu Amir Ohana podepsali vůbec první Memorandum o porozumění a česko-izraelské meziparlamentní spolupráci.

„V jádru obou našich demokratických systémů je volený parlament. Memorandum o jejich spolupráci představuje významný historický milník. Navazuje na naše dosavadní nadstandardní kontakty a motivuje k ještě intenzivnější výměně informací, odborných znalostí a osvědčených postupů. Především v oblastech jako fyzická i kybernetická bezpečnost je správné učit se od těch nejlepších v oboru. My naopak můžeme nabídnout např. naše zkušenosti a znalosti s energeticky efektivním fungováním budov či vztahy s veřejností,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová. Ta právě v těchto dnech vede sněmovní delegaci doprovázenou podnikatelskou misí na své oficiální návštěvě státu Izrael.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21918 lidí

Důležitou součástí Memoranda jsou také bilaterální parlamentní skupiny přátel, které hrají podpůrnou roli v posilování dialogu mezi zákonodárci obou zemí. Tyto skupiny si budou vyměňovat poslanecké a administrativní delegace s cílem se seznámit se strukturou a složením svých výborů a oddělení a vzájemně se poučit ze svých zkušeností. Pravidelná spolupráce v mezinárodních parlamentních fórech pak dále posílí význam této dohody.

Podepsání memoranda obou parlamentů v Izraeli přineslo již konkrétní výsledek. Tím bylo setkání vedoucího Kanceláře Poslanecké sněmovny Martina Plíška se svým protějškem, se kterým si vyměnil konkrétní poznatky o bezpečnosti a fungování parlamentních kanceláří. Oba budou udržovat kontakt také v budoucnu, aby byla zajištěna kontinuita spolupráce a efektivní výměna informací.

"Poslanecká sněmovna je považována za klíčový objekt z hlediska obrany a bezpečnosti státu. V posledních letech se bezpečnost tohoto objektu a jeho technické zabezpečení, včetně moderních technologií a kybernetické bezpečnosti, staly prioritou. Velmi vítám spolupráci s izraelským parlamentem, který má v oblastech fyzické bezpečnosti a kybernetické ochrany již velmi významné zkušenosti," dodal k tomuto setkání vedoucí Kanceláře Poslanecké sněmovny Martin Plíšek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

TOP 09 by si hlavně měla ujasnit, co vlastně chce,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseD , 21.06.2023 8:45:05
Kalousek z TOP 09 vyzývá k plošným škrtům skoro všeho, hlavně ve státní správě a dotacích. Lanšádová z TOP 09 toho času zbytečná ministryně pro vědu a výzkum říká Stanjurovi, že v jejím rezortu se rozhodně šetřit nebude.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii