Pekarová Adamová (TOP 09): Měli byste mít odvahu se za svého kolegu Vondráčka postavit i veřejně

08.03.2019 12:52

Projev na 27. schůzi Poslanecké sněmovny dne 8. 3. 2019

Pekarová Adamová (TOP 09): Měli byste mít odvahu se za svého kolegu Vondráčka postavit i veřejně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem se také podívala na tu podpisovou listinu, je to i více než dvacet poslanců, tak nebudu číst ten zbytek, který tady přečten nebyl, ale myslím si, že byste měli mít dostatek odvahy se za svého kolegu tady postavit i veřejně.

To znamená hlasovat o tom bodu a nikoliv jej vetovat. Tady už jsme odehráli, ještě se odhlasuje, jestli námitka bude přijata nebo nebude. Ale myslím si, že to chování, kterého se tady dopustil nejenom pan poslanec, v té době ještě ne předseda Poslanecké sněmovny Vondráček, ale někteří další. Třeba pan poslanec Janulík, protože on na tom nebyl sám na tom piedestalu tady. Tak bychom měli jasně všichni odsoudit, měli bychom se za něj omluvit, protože to jsou reprezentanti nás všech a pokud vám toto přijde skutečně jako něco běžného, přípustného, normálního, tak se přece za to nemusíte stydět a můžete pro to jasně zvednout ruku, nebo respektive zvednout ruku proti tomu, aby se něco takového tady vůbec projednávalo.

Víte, já se domnívám, že tato Sněmovna a nejsou to jen ty důvody, které už tady zazněly, které mě také zajímají, požívá speciálního režimu. Všichni to víme, nemůže sem do jednacího sálu přijít jen tak někdo. Je tady ochranka, je tady celá řada pravidel, která musíme respektovat, ať už je to v jednací den nebo je to mimo jednací hodiny. A ta pravidla byla zřejmě porušena. Další pravidla, která byla porušena byla pravidla slušného chování. A to je něco, na čem bychom se snad mohli shodnout.

Teď v této diskuzi, která se od včerejška odvíjí, jsem zaznamenala třeba i výtky určitých občanů, kteří psali - Já jsem učitel, a jak teď budu říkat dětem ve školách, že toto chování není přípustné? - Že prostě toto je věc, která je za hranou. Vy se tady podivujete někteří, ale já si myslím, že je to zcela relevantní výtka. My jsme politici, kteří by měli snést (Upozornění na hluk v sále. Prosba o klid.) přísnější měřítka na naše chování a pokud toho nejsou schopni někteří vzdát se takovýchto projevů, tak si myslím, že to o nich mnohé vypovídá. Jsem dokonce přesvědčena o tom, že politické funkce lidi nemění, jen ukazují skutečnou podstatu těch lidí a jejich skutečné vlastnosti.

Já tedy chci navrhnout bod, který se bude jmenovat Ostudné chování předsedy Poslanecké sněmovny jako druhý bod dnešního jednání a prosím, abychom se k tomu a abyste se i vy k tomu postavili čelem a neschovávali jste se za veto. Abychom o něm hlasovali, aby i lidé viděli, kdo považuje toto chování skutečně za ostudné a kdo s ním souhlasí. Děkuji. (Potlesk vpravo.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Korespondenční hlasování umožňuje zákulisní ovlivňování voličů

13:09 Okamura (SPD): Korespondenční hlasování umožňuje zákulisní ovlivňování voličů

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě