Pekarová Adamová (TOP 09): Míra zasahování Ruska do českých záležitostí je neúnosná

05.05.2020 15:39

Projev na 45. schůzi Poslanecké sněmovny 5. května 2020 k návrhu na projednání bodu Vměšování Ruska do vnitřních záležitostí České republiky

Pekarová Adamová (TOP 09): Míra zasahování Ruska do českých záležitostí je neúnosná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Vážená vládo, vážené poslankyně, vážení poslanci, dobrý den.

Ráda bych vás požádala o zařazení nového mimořádného bodu na naši schůzi.

Není pochyb o tom, že Ruská federace proti České republice zahájila nejagresivnější diplomatickou a zpravodajskou eskalaci za poslední desítky let. Ruští ministři vyhrožují českým komunálním politikům za to, že svobodně rozhodli podle platných českých zákonů. Ruská federace dokonce začala i tresty stíhat tyto pražské komunální politiky na základě zcela absurdního zákona, ale hrozí, že mohou být šikanováni i s pomocí zneužití Interpolu, ostatně by to nebyl první případ a děly se takové i v jiných zemích Evropské unie jiným lidem.

Na českou ambasádu v Moskvě a na generální konzulát v Petrohradě byly provedeny fyzické útoky. Je potvrzeno, že Rusko stojí za kybernetickými útoky a špionáží proti našemu Ministerstvu zahraničních věcí. Kybernetické útoky na české nemocnice jsou nyní vyšetřovány, ale i zde je případ až podezřele podobný těm, které se odehrály v jiných evropských zemích, třeba v poslední době v Estonsku.

Anketa

Vadí vám, že policie a soudy stále popotahují Petra Nečase?

12%
88%
hlasovalo: 9934 lidí

Enormní počty pracovníků na ruské ambasádě v Česku, na něž dlouhodobě upozorňují i české bezpečnostní složky, se v minulých týdnech ještě rozšířily, a to o ruského zpravodajce, který přicestoval do České republiky s diplomatickým pasem. A ve stejné době musela být dvěma lokálním českým politikům, starostovi Prahy 6 a primátorovi hlavního města, poskytnuta policejní ochrana. Souvislost určitě není náhodná.

Ruská federace vede dlouhodobou dezinformační kampaň proti České republice, včetně výzev k fyzické likvidaci těchto komunálních politiků. Všechny tyto kroky - a mohla bych jmenovat i některé další - jsou natolik závažné, že k nim nelze mlčet. Česká vláda se k nim však jako celek doposud nevyjádřila. Chci ocenit postoj ministra zahraničních věcí Petříčka, nicméně vláda se za něj nemůže schovávat a na tyto razantní kroky Ruska musí umět také razantně odpovědět. A to ani v současné situaci, kdy řešíme dopady pandemie koronaviru, nemůžeme opomíjet a tato bezpečnostní rizika nemají zapadnout. Vláda by mala zaujmout jasné stanovisko. Je na místě vyhoštění ruských zpravodajců, působících pod diplomatickým krytím v České republice. A pokud tak vláda nečiní, tak bychom k tomu měli zaujmout stanovisko my, poslanci Parlamentu České republiky.

Proto vás chci požádat o zařazení nového bodu na schůzi, který by nesl název Vměšování Ruska do vnitřních záležitostí České republiky. Prosím o zařazení tohoto bodu jako druhého dnes po senátní vratce -

I míra zasahování Ruska do českých záležitostí je neúnosná, proto prosím, zařaďme tento bod jako druhý bod dnes po senátní vratce. Věřím tomu, že ani vám není lhostejné, jak se tento stát snaží narušovat naši suverenitu.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

17:17 Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

Sociální role a odpovědnost firem jsou témata, která se dnes hodně řeší. Nejde ale o nic nového. Již…