Pekarová Adamová (TOP 09): Mise na Tchaj-wanu úspěšně splněna

29.03.2023 19:58

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová zakončila svou pětidenní návštěvu Tchaj-wanu.

Pekarová Adamová (TOP 09): Mise na Tchaj-wanu úspěšně splněna
Foto: Repro Twitter
Popisek: Předsedkyně Poslanecké sněmovny ČR Markéta Pekarová Adamová dostává medaili tchajwanského parlamentu

Na východoasijský ostrov se vydala v čele rekordně početné delegace sestávající z politiků, podnikatelů, představitelů ministerstev, zástupců vědecko-výzkumných pracovišť, představitelů kulturních institucí i českých krajů a měst. Zatímco politická část delegace jednala s nejvyššími ústavními představiteli Tchaj-wanu, podnikatelská mise uspořádala česko-tchajwanskou obchodní radu, jejímž bezprostředním výsledkem bylo uzavření již pěti memorand o spolupráci. 

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26157 lidí
Dalším konkrétním výsledkem návštěvy bylo otevření Českého hubu v Tchaj-peji, dosažení dohody o založení Centra na posílení odolnosti dodavatelských řetězců či podpis prohlášení o česko-tchajwanské meziparlamentní spolupráci. Vrcholným momentem pak bylo vystoupení předsedkyně Sněmovny v tchajwanském zákonodárném sboru.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová završila v čele nejpočetnější delegace za uplynulých pět let svou pětidenní oficiální návštěvu Tchaj-wanu. Delegace sestávala kromě poslanců napříč politickým spektrem především z více než stovky českých podnikatelů zastupujících zejména menší a střední firmy, zástupců předních vědecko-výzkumných institucí, významných univerzit, prestižních kulturních institucí i tuzemských krajů a municipalit.

V rámci intenzivního pracovního programu se uskutečnilo přijetí špiček české delegace nejvyššími politickými představiteli Tchaj-wanu včetně prezidentky Tsai Ing-wen v prezidentském paláci v centru metropole. „Česká republika a Tchaj-wan jsou blízcí partneři, kteří vyznávají stejné hodnoty: svobodu, demokracii a ochranu lidských práv. Paní prezidentce jsem mimo jiné poděkovala za nemalou finanční pomoc naší zemi při zvládání uprchlické vlny způsobené ruskou válkou na Ukrajině,“ uvedla při té příležitosti předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Setkání s tchajwanskou nejvýše postavenou ústavní činitelkou bylo následováno schůzkou s předsedou tchajwanské vlády Chen Chien-jenem v prostorách sídla Výkonného dvora. „S panem premiérem jsme se jednomyslně shodli, že ač obě naše země spojuje úděl života v blízkosti autoritářské mocnosti tak vzájemná sounáležitost, solidarita a součinnost jsou nejvhodnějším klíčem k řešení problémů, které společně sdílíme,“ komentovala jednání předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Pomyslným vrcholem celého programu bylo všeobecně dlouho očekávané vystoupení paní předsedkyně na půdě Legislativního dvora Tchaj-wanu. Její projev nazvaný „Jsme s Vámi, buďte s námi“, jehož ústředním motivem byla historická paralela s událostmi roku 1968 v někdejším Československu, se mezi tchajwanskými zákonodárci setkal s mimořádně příznivým ohlasem. „Chtěla bych Vás ubezpečit, že jsme s Vámi už nyní a budeme s Vámi i nadále. Za všech okolností. Protože Vy jste s námi, my jsme s Vámi,“ uzavřela svou řeč předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Z rukou předsedy You Si-kuna pak na místě rovněž obdržela nejvyšší tchajwanského parlamentní vyznamenání. Této pocty se jí dostalo jako vůbec první ženě z země, která nemá oficiální diplomatické styky s Tchaj-wanem.

Předsedkyně Sněmovny společně s tchajwanským náměstkem ministra zahraničí Royem Chun Lee, ředitelem think-tanku Evropské hodnoty Jakubem Jandou a předsedou Česko-taiwanské obchodní komory Pavlem Divišem pak oficiálně otevřeli Český hub v Tchaj-peji. „Nově zřízený hub bude sloužit nejen českým a tchajwanským podnikatelům, ale též představitelům vládních i nevládních organizací jako místo společného setkávání, navazování a prohlubování spolupráce,“ prohlásila předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Během návštěvy došlo navíc k dohodě o založení Centra na posílení odolnosti dodavatelských řetězců, která byla stvrzena podpisem memoranda o porozumění mezi Univerzitou Karlovou a National Chengchi University.

Další kroky české delegace vedly do výstavního komplexu Nangang Exhibition Center na mezinárodní veletrh Smart City Summit & Expo. Tam paní předsedkyně společně s viceprezidentem Tchaj-wanu Williamem Laiem nejprve zahájila odbornou konferenci Net Zero Forum a poté navštívila český stánek.

V neposlední řadě se paní předsedkyně zúčastnila konference věnované tematice odolnosti demokratických institucí. Konference se konala v posluchárně Národní tchajwanské univerzity. Na tamní akademické půdě se uskutečnila i výstava fotografií nazvaná „Václav Havel: Politika a svědomí“. Ta vznikla ve spolupráci Poslanecké sněmovny a Knihovny Václava Havla. „Václav Havel inspiroval mě i miliony lidí na celém světě a svět svobody a demokracie by to bez něj měl mnohem těžší,“ zmínila mimo jiné předsedkyně Pekarová Adamová ve svém proslovu k přítomným vysokoškolským studentům.

Na úplný závěr mise došlo k slavnostnímu podpisu Prohlášení o přátelské spolupráce mezi Legislativním dvorem Tchaj-wanu a Poslaneckou sněmovnou Parlamentu České republiky. „Smyslem prohlášení je stvrzení oboustranné vůle prohlubovat naše přátelství prostřednictvím vzájemných kontaktů na všech úrovních a výměny expertního know-how v oblastech, kde se od sebe navzájem můžeme nejvíc naučit,“ uzavřela předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

Podnikatelská část mise, která se s programem paní předsedkyně průběžně prolínala, dosáhla mezitím také řady velmi slibných cílů. Svaz průmyslu a dopravy a CIECA, Čínská mezinárodní asociace pro ekonomickou spolupráci, připravily pro zástupce firem 18. ročník Česko-tchajwanské podnikatelské rady, které se nakonec zúčastnilo přes 200 lidí. V rámci ní navíc pět českých podniků z oborů zdravotnictví, strojírenství, energetiky a ICT uzavřelo memoranda o spolupráci s tchajwanskými partnery.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.