Pekarová Adamová (TOP 09): Neřešit důchody je časovaná bomba

13.08.2017 14:48

Podle vládní studie, kterou prezentuje někdejší ministr práce a sociálních věcí a současný poradce premiéra Vladimír Špidla, nepotřebuje český důchodový systém reformu. Byl to přitom sám Špidla, kdo ještě v pozici ministra po reformě penzí volal. Už tehdy, před sedmnácti lety, si vláda dlouhodobou neudržitelnost penzijního systému uvědomovala.

Pekarová Adamová (TOP 09): Neřešit důchody je časovaná bomba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Chápu, že názory se časem mění. Co se ale nezměnilo, je demografická křivka. Respektive se potvrzují prognózy, že populace rychle stárne a brzy nebudou na výplatu starobních důchodů peníze. Skutečně není reforma potřeba?

Je nutné si připustit, že průběžný systém sám o sobě nikdy nezajistí důstojné penze pro dnešní ekonomicky aktivní generace. Podle ČSSD je to pouze „krátkodobý“ stav. Říká totiž: „V roce 2050 se budou na penzi jednoho důchodce skládat dva pracující, ale už v roce 2100 se situace vrátí do normálu.“ Je zajímavé číst takovéto predikce od strany, která vždy razila heslo „po nás potopa“ a nedohlédla dál než za jedno volební období. I kdyby to tak bylo, má pro nás v roce 2017 být útěchou, že v roce 2100 už bude všechno v „normálu“?

Reformu penzijního systému zkrátka potřebujeme. Na tom se shodují skutečně objektivní experti, ekonomové i sociologové, kteří upozorňují, že průběžný systém je dlouhodobě neudržitelný. Světové ekonomické fórum před nedávnem varovalo všechny vyspělé země, kam Česká republika patří, že neřešení důchodových systémů je časovaná bomba. Ta tiká i u nás, ale vládní strany dělají, že když si dají špunty do uší a tikání neuslyší, je vše v nejlepším pořádku. Podle nich zkrátka peníze jsou. Ty jsou však v peněženkách daňových poplatníků.

Agrosocialistická vláda zrušila druhý důchodový pilíř a nenabídla žádnou alternativu. To považuji za obrovskou chybu. Občané přišli o možnost si v rámci povinného pojištění sami spořit na své vlastní důchody. Třetí pilíř doplňkového pojištění to nikdy nezachrání. Dnes na stole neleží otázka, jak na tom budeme s důchody v roce 2100. Otázka dneška je, jestli se ti, kdo nyní pracují a odvádí do systému významnou část svých výdělků, dočkají svých důchodů. Odpověď vidím v reformě důchodového systému. Protože existují pouze dvě možnosti: buďbudou v budoucnu důchody mizerné a nebude se z nich dát přežít, nebo vezmeme rozum do hrsti, zapomeneme na ideologické rozpory a začneme společně vytvářet dlouhodobě fungující systém, který budoucím důchodcům zajistí důstojnou penzi.

Neudržitelnou situaci musíme řešit neodkladně během příštího volebního období, jelikož již včera bylo pozdě. Peníze v budoucnu totiž nebudou potřeba jen na penze, ale zvýšené nároky budou logicky i na zdravotní a sociální péči. Proto považuji penzijní reformu za zásadní politické téma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.