Pekarová Adamová (TOP 09): Pokud necháme Ukrajinu stát za dveřmi Aliance, vytvoříme šedou zónu

05.06.2023 11:17 | Tisková zpráva

Předsedové obou komor českého Parlamentu Markéta Pekarová Adamová a Miloš Vystrčil se zúčastnili parlamentního summitu NATO ve Vilniusu. Hlavními tématy byla perspektiva rozšíření Severoatlantické aliance o Ukrajinu, proměna aliančních struktur v reakci na aktuální bezpečnostní situaci a zvyšování výdajů na kolektivní obranu.

Pekarová Adamová (TOP 09): Pokud necháme Ukrajinu stát za dveřmi Aliance, vytvoříme šedou zónu
Foto: Hana Brožková
Popisek: Markéta Pekarová Adamová

Součástí setkání byla i ukázka bojového cvičení jednotek NATO na vojenské základně nedaleko litevsko-běloruských hranic.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Parlamentu ČR Milošem Vystrčilem zúčastnili schůzky čelných představitelů parlamentů členských zemí NATO v litevském Vilniusu. Ústředním tématem jednání byla perspektiva rozšíření Severoatlantické aliance o válkou zmítnou Ukrajinu.

„Pokud necháme Ukrajinu stát za dveřmi Aliance, vytvoříme šedou zónu, prostor, na který bude Rusko brzy chtít znovu zaútočit. A nenechme se mýlit – Rusko nezmizí a bude stále představovat hrozbu. Chápu, že Ukrajina se nestane členem ze dne na den. Země a její lidé však musí dostat jasnou perspektivu. Mezitím bychom měli Ukrajině nadále poskytovat veškeré potřebné vojenské vybavení a materiál. To by mělo být považováno za faktickou součást přístupového procesu,“ uvedla ve svém projevu předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

„Ukrajina se brání i za nás za všechny, za naše hodnoty, naši bezpečnost, naše pravidla a naši svobodu. Podporovat Ukrajinu je nutné tak dlouho, dokud to bude potřebovat. Putin dnes aplikuje taktiku spálené země, proto bude také potřeba jí následně pomoci při obnově. Rusko však neohrožuje jen Ukrajinu, ohrožuje další země jako např. Moldavsko, Gruzii, Bosnu a Hercegovina, které si zaslouží naši pozornost. Je zapotřebí otevřít naše dveře a pozvat dovnitř ty, kteří nežijí v bezpečí. Ukrajina je náš úkol, náš společný úkol,“ doplnil předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Mezi další diskutovaná témata patřila otázka zvyšování výdajů na kolektivní obranu a bezpečnost či zamýšlené změny v rámci bezpečnostní architektury Severoatlantické aliance v kontextu aktuální geopolitické situace.

Anketa

Jste pro schválení česko-americké obranné dohody DCA?

4%
95%
hlasovalo: 35821 lidí

„Nikdy bychom neměli zapomínat, že zajištění obrany a bezpečnosti je úkolem číslo jedna každého státu. V demokratických společnostech jsme to my, poslanci, kdo nakonec rozhoduje o tom, zda bude země schopna investovat dostatek prostředků do naší bezpečnosti. Česká republika má díky vládě Petra Fialy a většině v Parlamentu jasný závazek 2 procent HDP na obranu nyní přímo v zákoně,“ zdůraznila předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Účastníci vilniuského setkání se na závěr shodli na potřebě alianční perspektivy pro Ukrajinu, která svým úspěšným bojem s ruskými agresory jednoznačně přispívá k bezpečnosti celého kontinentu. Představitelé zemí NATO také vyjádřili potřebu dostatečných výdajů na obranu a zdůraznili roli parlamentů v nalézání společenského a politického konsenzu v tématu obrany a bezpečnosti.

Součástí programu je ještě plánovaná názorná ukázka integrovaného střeleckého cvičení bojové skupiny NATO v tréninkovém areálu vojenské základny v Pabrade. Ta se nachází nedaleko litevsko-běloruské státní hranice.

„Naše vojenská přítomnost na východním křídle byla posílena a vojáci NATO jsou připraveni chránit každý centimetr spojeneckého území – zde v pobaltských státech, nebo jinde,“ uzavřela předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

Českou parlamentní delegaci na summitu kromě předsedů obou komor zákonodárného sboru zastupovali ještě předseda sněmovního zahraničního výbor Marek Ženíšek a člen senátního zahraničního výboru Václav Láska.

Schůzka šéfů aliančních parlamentů se v litevské metropoli koná před klíčovým summitem NATO, který se tam uskuteční od 11. do 12. července.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

xxx, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMartin23 , 05.06.2023 11:54:04
Mimochodem právě zmínění předsedové komor českého Parlamentu stojí podle mého názoru za tím, že u nás nejsou léky. Nejvíc léků vyrábí Čína a ta patrně nemá potřebu zásobovat stát, jehož politici jezdí narušovat její celistvost.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu