Pekarová Adamová (TOP 09): Předsedové parlamentů V4 se shodli na spolupráci, založené na sdílených hodnotách

04.02.2023 14:03 | Tisková zpráva

Předsedové parlamentů zemí V4 se sešli na společném jednání v Bratislavě. Témata jednání byla mimo jiné bezpečnostní situace na Ukrajině, ilegální migrace, energetická krize a její evropské řešení. Na závěru setkání bylo přijato společné prohlášení odsuzující ruské válečné zločiny a podporující brzké rozšíření NATO o Finsko a Švédsko.

Pekarová Adamová (TOP 09): Předsedové parlamentů V4 se shodli na spolupráci, založené na sdílených hodnotách
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová a předseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil se zúčastnili pracovního jednání vrcholných představitelů zákonodárných sborů zemí Visegrádské skupiny (V4) ve slovenské metropoli Bratislavě.

Jednání sestávalo ze dvou obsáhlých tematických bloků. První byl věnován aktuální evropské bezpečnostní problematice. Ústředním bodem byla situace ve válkou zmítané Ukrajině. „Rusko musí být poraženo přímo na Ukrajině. Pouze náš jednotný, silný a věrohodný postoj může válku účinně zkrátit. Ukrajina by se měla poté stát členem EU a NATO. Za euroatlantický sen totiž ještě nikdo nezaplatil tak vysokou cenu jako právě Ukrajinci,“ uvedla na úvod společného jednání předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Anketa

Jak zatím hodnotíte kroky zvoleného prezidenta Petra Pavla?

3%
95%
hlasovalo: 30584 lidí

V rámci prvního tematického bloku byly diskutovány rovněž související otázky migrace, jakož i otázky ochrany Schengenského prostoru. Ve druhé části se pak diskuse zaměřila specificky na energetickou krizi a návrhy jejího řešení v rámci Evropy. „Energetická bezpečnost byla jednou z priorit našeho předsednictví v Radě EU a zůstává jí i nadále. V krátkém čase necelého jednoho roku jsme dokázali snížit míru naší energetické závislosti na dodávkách plynu z Ruska z 97 na pouhá 4 procenta. Tím jsme navíc citelně omezili faktické financování barbarské ruské agrese. Evropská zelená dohoda a podpora klíčových obnovitelných zdrojů ovšem představují cestu k budoucí dlouhodobě udržitelné energetické soběstačnosti,“ dodala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Na samý závěr jednání bylo přijato společné usnesení. V něm přítomní vysocí ústavní činitelé jednoznačně odsoudili ruské válečné zločiny a podpořili pokračování poskytování politické, vojenské i humanitární pomoci bránící se Ukrajině. Zároveň se v textu zavázali k další spolupráci založené na vzájemně sdílených humanistických hodnotách s cílem dalšího rozšiřování Schengenského prostoru i Severoatlantické aliance.

„Za důležitý závěr dnešního setkání a současně velice slibnou zprávu pro evropskou bezpečnost považuji zejména to, že jsme se s kolegy utvrdili ve shodě na potřebnosti brzké ratifikace rozšíření Severoatlantické aliance o Finsko a Švédsko,“ uzavřela předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

V4 je neformální středoevropské uskupení, které za účelem těsnější regionální spolupráce sdružuje Českou republiku, Maďarsko, Polsko a Slovensko. To až do poloviny letošního roku celé skupině formálně předsedá. Od 1. července jej pak v předsednictví vystřídá Česká republika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…