Pekarová Adamová (TOP 09): Rovná společnost je spravedlivá společnost

09.03.2023 18:45 | Tisková zpráva

Čelné osobnosti evropských parlamentů apelují za rovnost žen a mužů.

Pekarová Adamová (TOP 09): Rovná společnost je spravedlivá společnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová u příležitosti dnešního Mezinárodního dne žen podepsala společně s předsedkyněmi a předsedy parlamentů Belgie, Kypru, Litvy, Rumunska, Slovenska a Španělska společný článek.

Ten apeluje za rovnost žen a mužů, která je dle názoru signatářů jedním ze základních konsenzů našich demokracií. Zároveň jde o charakteristický znak Evropy jako politického projektu.

Za spravedlivou a prosperující společnost: rovnost žen a mužů

Požadavek rovnosti žen a mužů se každý rok 8. března dostává do centra pozornosti veřejného mínění. Při této příležitosti se níže podepsané předsedkyně a předsedové evropských parlamentů chtějí připojit k hlasům, které volají po plné rovnosti mužů a žen, protože tato rovnost je jedním ze základních konsenzů našich demokracií a zároveň jde o charakteristický znak Evropy jako politického projektu.

V roce 1979 byla Simone Veilová zvolena první předsedkyní Evropského parlamentu. Od té doby dosáhly evropské ženy významného pokroku v oblasti sdílení politické moci. Zvýšil se počet žen v parlamentech i ve vládách. Žena jako předsedkyně parlamentního shromáždění již není výjimečným jevem, jak tomu patrně bylo v roce 1979. Stále je však co zlepšovat, jak nás upozorňuje index vypracovaný Evropským institutem pro rovnost žen a mužů: na stupnici do 100, která označuje míru rovnosti při výkonu politické moci, je průměr v zemích Evropské unie 60,2.

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26303 lidí

Když Mary Wollstonecraftová řekla: "Vymezuji se proti veškeré moci založené na předsudcích, jakkoli by byly staré", poukazovala tím na kořeny diskriminace, kterou ženy v minulosti trpěly a kterou přes veškeré úsilí trpí dodnes. Diskriminace na základě pohlaví má strukturální povahu, neboť má kořeny ve staletých sexistických vzorcích a modelech, které určovaly podřadnost společenského postavení žen. Ženy tradičně snášely četné formy vyloučení a nesly nerovnou zátěž zakořeněnou ve společenských pravidlech, organizacích a rozhodnutích.

Abychom odstranili všechny tyto překážky bránící svobodnému rozvoji žen a jejich plnému zapojení do všech sfér společnosti, musí naše národní parlamenty a Evropská unie spojit síly.

Rovná společnost je spravedlivá společnost. Protože boj za rovnost žen a mužů je bojem za svobodu. Za svobodu žen žít svůj život naplno, nezávisle, bezpečně, důstojně a sebevědomě. Boj proti pohlavím podmíněnému násilí v jakékoli jeho podobě musí být prioritou všech.

Rovná společnost je prosperující společnost. Překonání rozdílů mezi muži a ženami zlepšuje lidský kapitál a zvyšuje produktivitu. Ve 21. století se naše ekonomika založená na znalostech a inovacích neobejde bez talentu a kreativity žen. Rovnost proto je a musí být jedním z ekonomických motorů naší doby.

Simone Veilová ve svém inauguračním projevu před Evropským parlamentem označila mír, svobodu a prosperitu za výzvy pro Unii a pro jejich splnění vyzvala k vytvoření solidární, nezávislé (zejména v oblasti energetiky) a spolupracující Evropy. A tato cestovní mapa je dnes do značné míry aktuálnější než kdykoli dřív, zejména vzhledem k výzvám, které pro nás představuje válka rozpoutaná Ruskem.

V reakci na tuto agresi je jednota tou nejlepší obranou našich evropských hodnot. Hodnot, které podporují odvahu ukrajinských žen a dívek. Bráníme naši identitu jako Unie míru, svobody a prosperity. Dnes však také musíme potvrdit, že bez rovnosti není Evropy. Že Evropané a Evropanky usilují o budování našich demokracií s rovnými právy a rovnými příležitostmi, s plným zapojením do všech sfér společenské, politické a hospodářské moci a s vizí spravedlivější budoucnosti pro všechny.

Meritxell BATET - předseda Kongresu poslanců - Španělsko
Stephanie D´HOSE - předsedkyně Senátu- Belgie
Eliane TILLIEUX - předsedkyně Sněmovny reprezentantů - Belgie
Annita DEMETRIOU - předsedkyně Sněmovny reprezentantů - Kypr
Viktorija ČMILYTE-NIELSEN - předsedkyně Seimasu - Litva
Alina-Ştefania GORGHIU - místopředsedkyně a dočasná předsedkyně Senátu - Rumunsko
Urška KLAKOČAR ZUPANČIČ - předsedkyně Národního shromáždění - Slovinsko
Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ - předsedkyně Poslanecké sněmovny- Česká republika

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Kurdové už to ví, Ukrajinci na to přicházejí. Nás to zatím stojí „jenom" peníze

18:14 Dostál (Stačilo!): Kurdové už to ví, Ukrajinci na to přicházejí. Nás to zatím stojí „jenom" peníze

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.