Pekarová Adamová (TOP 09): Šanci na změnu máme. A my všichni můžeme být jejími spolutvůrci

17.11.2020 20:31

Projev na online demonstraci

Pekarová Adamová (TOP 09): Šanci na změnu máme. A my všichni můžeme být jejími spolutvůrci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Vážené dámy a pánové, milí spoluobčané,

pojďme se, prosím, na pár vteřin přenést do podzimu roku 89. Ještě v říjnu t.r. byl Václav Havel zatčen. Zdaleka ne poprvé. Ale už jenom několik málo týdnů poté byl hlavním řečníkem k davu statisíců lidí, hlavní tváří Sametu.

Víc než 40 let temného období 20. století v Československu se završilo a ve vzduchu byla naděje, optimismus a odhodlání k velké změně. Změně, na které se podílela většina společnosti, ač ta samá většina byla v předchozích letech pasivní. Změně, díky níž se po krátké době naplnila i taková vize, jakou bylo heslo “zpátky do Evropy”.

Pojďme udělat střih a přenesme se do podzimu 2021. Na politické scéně se odehrává velká změna. strany současné opozice se ujímají vlády, a realizují svůj plán obnovy země. Máme slušného premiéra, který není oligarchou, ani nemá střet zájmů, který ctí demokracii a svobodu, je státníkem a jeho největší zájem je, aby zemi vyvedl z krize.

Vláda napravuje všechny škody z posledních let, usiluje o vzdělanou společnost, v níž má každý šanci na naplněný život dle svých představ, kde vládne právo, kde stát své občany podporuje, ne omezuje, kde živnostník a podnikatel není nepřítel, ale partner, kde je příroda opravdu chráněna a ekologické katastrofy se nestávají, natož aby vznikalo podezření, že se zametají pod koberec, kde je nezávislost verˇejnopra´vni´ch médií samozřejmostí a ne tím, co se musí tvrdě bránit... A celá řada dalšího.

A nakonec se vraťme zpátky do roku 2020, v němž žijeme nyní. Situace, kterou prožíváme, a věřím že nemusím připomínat její konkrétní kontury, ať už jsou dané politickou situací anebo epidemií, které čelíme, se na první pohled může jevit jako bezvýchodná. Tak se mnohým jevila situace určitě i během Palachova týdne v lednu 1989.

Ale my šanci na změnu máme. A my všichni můžeme být jejími spolutvůrci. V oblasti covidové je boj proti epidemii v obrovské míře na každém z nás. Dodržujme vše, co je nutné, buďme ohleduplní a společně ji překonáme. Výzvy, které před nás postavila epidemie, jsou zároveň i příležitostí. Pomáhejme, pokud můžeme, těm, kteří to dnes potřebují nejvíc.

A v oblasti politické? TOP 09, ODS a KDU-ČSL už východisko ze zdánlivě bezvýchodné situace realizují. Podepsali jsme memorandum o spolupráci, pracujeme na konkrétním programu, pracujeme na změně.

Během následujících měsíců vám představíme naši vizi, naše řešení pro všechny oblasti života. Garantujeme vám, že na prvním místě jste pro nás vy, všichni občané České republiky. Nikoliv jen zájem jednoho či hrstky z nás. A proto vás žádám, pojďte se na této změně podílet s námi.

Těším se, že příští 17. listopad si již připomeneme fyzicky na Národní třídě se zhmotněnou nadějí a s optimistickým pohledem do budoucnosti.

Přeji vám hlavně zdraví.

Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí!

MARKÉTA PEKAROVÁ ADAMOVÁ, PŘEDSEDKYNĚ TOP 09

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.