Pekarová Adamová (TOP 09): Transalpínský ropovod do dvou let rozšíří kapacitu svého průtoku i pro naše potřeby

14.01.2023 8:39

Předsedkyně Sněmovny v Rakousku jednala o spolupráci parlamentů i energetické nezávislosti

Pekarová Adamová (TOP 09): Transalpínský ropovod do dvou let rozšíří kapacitu svého průtoku i pro naše potřeby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Markéta Pekarová Adamová

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová uskutečnila pracovní cestu do Rakouska. Cesta se konala na pozvání předsedy rakouské Národní rady Wolfganga Sobotky u příležitosti slavnostního znovuotevření historické budovy tamního parlamentu. Paní předsedkyně dále jednala s předsedou rakouské spolkové rady Günterem Kovacsem a rakouským kancléřem Karlem Nehammerem. Na českém velvyslanectví pak odevzdala svůj hlas v prezidentských volbách. 

Anketa

Koho nejvíc chcete ve 2. kole volby prezidenta?

hlasovalo: 33861 lidí

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová uskutečnila dvoudenní pracovní cestu do sousedního Rakouska. Cesta se konala na pozvání předsedy rakouské Národní rady Wolfganga Sobotky u příležitosti slavnostního znovuotevření historické budovy rakouského zákonodárného sboru. „S panem předsedou jsme diskutovali především ruskou agresi na Ukrajině a její důsledky pro Evropu. Otevřeli jsme i klíčovou tematiku energetické nezávislosti našich zemí na ruských surovinách. K té by měl významným způsobem přispět Transalpínský ropovod, který do dvou let rozšíří kapacitu svého průtoku i pro naše potřeby. Zabývali jsme se také aktuálními výzvami česko-rakouské meziparlamentní spolupráce. Ta se teď konkrétně soustřeďuje například na koordinovanou podporu a přenos zkušeností zákonodárcům v Černé Hoře,“ uvedla po jednání se svým protějškem předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Paní předsedkyně ve Vídni jednala také s předsedou rakouské Spolkové rady Günterem Kovacsem a spolkovým kancléřem Karlem Nehammerem. „Na obou schůzkách se nám dostalo velice vřelého uznání za úspěšné předsednictví Radě EU, které má Česká republika právě za sebou. Jsem přesvědčena, že je třeba na výsledky naší práce navázat a nově nabytý politicko-diplomatický kapitál investovat do lepší ochrany našich hodnot a prosazování strategických zájmů nejen v Evropské unii,“ dodala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Součástí programu paní předsedkyně bylo rovněž neformální setkání s českými krajany žijícími v Rakousku. Spolu s některými z nich pak na půdě českého velvyslanectví ve Vídni odevzdala svůj hlas v prvním kole prezidentských voleb. „Mnoho našich spoluobčanů v zahraničí se o dění v České republice velmi živě zajímá, nemají ale vždy možnost dostat se během voleb na některý z našich zastupitelských úřadů. Jednou z mých priorit proto je prosadit v Poslanecké sněmovně korespondenční volbu a usnadnit jim tak jejich ústavou zaručené právo volit,“ uzavřela předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…