Pekarová Adamová (TOP 09): Ve Sněmovně půjdeme ostatním příkladem. Ušetříme energie

09.09.2022 7:28 | Tisková zpráva

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová pověřila vedoucího Kanceláře Poslanecké sněmovny Martina Plíška zavedením opatření k šetření energií ve Sněmovně.

Pekarová Adamová (TOP 09): Ve Sněmovně půjdeme ostatním příkladem. Ušetříme energie
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Ta začnou platit od dnešního dne. Prakticky se již ale v posledních měsících realizovala. Celkové úspory by jen do konce letošního roku měly činit více než 660 tisíc korun.

„V Poslanecké sněmovně jsme přijali opatření, která uspoří energii a svým dílem pomohou snížit závislost na ruském režimu. Čelíme energetické krizi a klimatické krizi zároveň a tomu bychom měli přizpůsobit své chování. Poslanecká sněmovna by v tom neměla být výjimkou. Naopak. Měla by jít ostatním příkladem a ukázat cestu k úsporám, kterou se mnozí z nás mohou vydat,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

V topné sezóně budou od nynějška objekty Poslanecké sněmovny centrálně vytápěny pouze od 7 do 17 hodin. To je o dvě hodiny méně než doposud. V kancelářích, zasedacích prostorách a jídelnách se pak teplota vytápění sníží z maximálních 23 na 20 maximálně stupňů. Na chodbách a schodištích to potom bude 15 místo někdejších 18 stupňů.

Všechny klimatizace jsou nově používány ke chlazení až od venkovní teploty 30 stupňů. Prostory jsou chlazeny, aby teplota v nich byla maximálně o 5 stupňů nižší než venkovní teplota. Tato praxe se v Poslanecké sněmovně prakticky uplatňovala již v průběhu tohoto léta.

Teplota teplé vody v ohřívačích vody bude navíc centrálně nastavena v rozmezí 45 až 60 stupňů, což znamená snížení až o 20 stupňů oproti dřívějšku.

„Ve všech objektech Poslanecké sněmovny je nezbytné v maximální možné míře šetřit energiemi, snížit jejich spotřebu a zamezit jejich plýtvání. Celková úspora do konce letošního roku by měla činit přes půl milionu korun za elektrickou energii a dalších 120 tisíc korun za plyn,“ dodal vedoucí Kanceláře Poslanecké sněmovny Martin Plíšek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.