Pekarová Adamová (TOP 09): Ve Sněmovně půjdeme ostatním příkladem. Ušetříme energie

09.09.2022 7:28 | Tisková zpráva

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová pověřila vedoucího Kanceláře Poslanecké sněmovny Martina Plíška zavedením opatření k šetření energií ve Sněmovně.

Pekarová Adamová (TOP 09): Ve Sněmovně půjdeme ostatním příkladem. Ušetříme energie
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Ta začnou platit od dnešního dne. Prakticky se již ale v posledních měsících realizovala. Celkové úspory by jen do konce letošního roku měly činit více než 660 tisíc korun.

„V Poslanecké sněmovně jsme přijali opatření, která uspoří energii a svým dílem pomohou snížit závislost na ruském režimu. Čelíme energetické krizi a klimatické krizi zároveň a tomu bychom měli přizpůsobit své chování. Poslanecká sněmovna by v tom neměla být výjimkou. Naopak. Měla by jít ostatním příkladem a ukázat cestu k úsporám, kterou se mnozí z nás mohou vydat,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

V topné sezóně budou od nynějška objekty Poslanecké sněmovny centrálně vytápěny pouze od 7 do 17 hodin. To je o dvě hodiny méně než doposud. V kancelářích, zasedacích prostorách a jídelnách se pak teplota vytápění sníží z maximálních 23 na 20 maximálně stupňů. Na chodbách a schodištích to potom bude 15 místo někdejších 18 stupňů.

Všechny klimatizace jsou nově používány ke chlazení až od venkovní teploty 30 stupňů. Prostory jsou chlazeny, aby teplota v nich byla maximálně o 5 stupňů nižší než venkovní teplota. Tato praxe se v Poslanecké sněmovně prakticky uplatňovala již v průběhu tohoto léta.

Teplota teplé vody v ohřívačích vody bude navíc centrálně nastavena v rozmezí 45 až 60 stupňů, což znamená snížení až o 20 stupňů oproti dřívějšku.

„Ve všech objektech Poslanecké sněmovny je nezbytné v maximální možné míře šetřit energiemi, snížit jejich spotřebu a zamezit jejich plýtvání. Celková úspora do konce letošního roku by měla činit přes půl milionu korun za elektrickou energii a dalších 120 tisíc korun za plyn,“ dodal vedoucí Kanceláře Poslanecké sněmovny Martin Plíšek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…