Peksa (Piráti): Digitální daň musí řešit celá Evropa, nejde řešit na národní úrovni

30.04.2019 19:03

Komentář místopředsedy Pirátů k zavedení digitální daně

Peksa (Piráti): Digitální daň musí řešit celá Evropa, nejde řešit na národní úrovni
Foto: Piráti
Popisek: Mikuláš Peksa

Vláda rozhodla o zavedení digitální daně ve výši 7 %. Dosud přitom Babišova vláda nebrala na zřetel, že nadnárodní digitální firmy na území České republiky danily pouhý zlomek částky ve srovnání s domácími technologickými firmami. Zavedení daně pouze na úrovni České republiky ovšem bude obtížné, neboť zahraniční firmy se mohou této povinnosti nadále vyhýbat díky svým sídlům v jiných státech. Proto je jedním z hlavních požadavků Pirátů před volbami do Evropského parlamentu zavedení digitální daně na evropské úrovni, které problém vyřeší systémově.

Piráti vhodnost zavedení digitální daně v ČR i v Evropě akcentují v souvislosti se zavedením spravedlivého zdanění, zabránění daňovým únikům a ukončení vyvádění peněz do daňových rájů. Pokud se podaří státu zavedením digitální daně vybrat slibovaných 5 miliard korun, měl by je stát investovat do oblastí, v nichž Česko dlouhodobě zaostává. Tedy například do školství. Proto do eurovoleb vstupujeme s požadavkem na zavedení daně z digitálních služeb na úrovni celé Evropské unie. V Evropském parlamentu budeme iniciovat vytvoření výboru TAX4, který se bude problematikou zabývat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.