Peksa (Piráti): Dohlédneme na to, aby zaměstnanci nebyli šikanovaní

15.02.2021 6:22

Konec neplacených přesčasů, jasné podmínky práce na dálku a oddělení pracovního a osobního života. Takovou legislativu teď požaduje Evropský parlament po Komisi. Právo odpojit se ve volném čase od digitálních pracovních zařízení bez obavy z negativních důsledků by mělo být základním právem v celé Evropské unii. Podle pirátských europoslanců je ale nutné dohlédnout na to, aby neměli zaměstnavatelé až příliš osobních informací svých pracovníků.

Peksa (Piráti): Dohlédneme na to, aby zaměstnanci nebyli šikanovaní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

„Velkou část svého povolání vykonáváme kvůli pandemii neustále připojeni přes internet. Důležité je, aby se z tohoto požehnání nestalo prokletí: konektivita nesmí znamenat neustálou práci. Zároveň ale s Piráty dohlédneme na to, aby zaměstnavatel neměl možnost zbytečné šikany zaměstnanců v podobě přístupu k mnoha osobním údajům - například sledováním veškeré aktivity na elektronických zařízeních užívaných třeba jak k práci, tak k osobní potřebě ," komentuje Mikuláš Peksa.

Právě začátek a konec pracovní doby i celkový opracovaný čas by měl být nově měřen u každého pracovníka na home officu. Parlament ale zdůrazňuje, že musí být zajištěno právo na soukromí a ochrana osobních údajů. Zaměstnanci by měli mít také možnost si vyžádat výpis svého odpracovaného času.

„Aby byli evropští zaměstnanci chráněni nejen před syndromem vyhoření, musíme jim zajistit takzvané právo odpojit se. Jednoduše řečeno, každý pracovník by měl mít stanovený počet hodin který odpracuje. Následně musí mít nárok na odpojení se od internetu a práce jako takové. S tímto postupem se plně ztotožňuji. Je to v zájmu jak firem, tak všech dalších zaměstnavatelů, kterým záleží na jejich lidech,“ doplňuje místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja.

Práce z domova se od vypuknutí pandemie covidu-19 rozšířila skoro o 30 %. Podle výzkumu společnosti Eurofound je u lidí pracujících z domova dvakrát vyšší pravděpodobnost, že překročí povolené maximum 48 hodin práce týdně, než u těch, kteří jsou v kanceláři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace