Peksa (Piráti): EU je zodpovědná za 16 % celosvětového odlesňování. Řešíme to

07.05.2023 10:21 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k celosvětovému odlesňování.

Peksa (Piráti): EU je zodpovědná za 16 % celosvětového odlesňování. Řešíme to
Foto: Vít Hassan
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Většina z nás ví, že produkty jako palmový olej, čokoláda nebo káva bývají spojeny s masivním odlesňováním a degradací lesní půdy. EU je jako jeden z hlavních dovozců zodpovědná za 16 % celosvětového odlesňování spojeného s mezinárodním obchodem. Hůř než my je na tom už jen Čína, na kterou připadá 24 % (WWF).

K odlesňování dochází typicky kvůli rozšiřování zemědělství a EU v tom hraje významnou roli proto, že členské státy nemají vhodné podmínky na produkci řady komodit, a tak masivně dováží.

Nové nařízení odhlasované Evropským parlamentem má za úkol tuto neudržitelnou situaci řešit. Dovozci budou muset nově dokázat, že jejich produkty nepřispěly k odlesnění nebo znehodnocení lesní půdy a to od konce roku 2020. Společnosti budou muset začít poskytovat informace o tom, odkud přesně jsou jejich produkty. Budou muset také poskytnout „přiměřené záruky“, že produkty byly vyrobeny v souladu s právními předpisy dané země - to znamená záruky v oblastíi lidských práv, práv původních obyvatel i protikorupční legislativy. A pokud dovozci tuto povinnost nedodrží, obsahuje legislativa efektivní pobídky ve formě nápravných opatření i sankcí.

Pro evropské spotřebitele je transparentnost ohledně toho, odkud pochází zboží, co si kupujeme, dobrá zpráva. Pomůže to i klimatu, emise skleníkových plynů pocházely podle IPCC v letech 2007-2016 ze zemědělství a lesnictví skoro čtvrtinově. Lesy jsou zároveň našimi hlavními spojenci v boji proti změně klimatu díky své své schopnosti ukládat uhlík. Odlesňování narušuje zdravé životní prostředí a zvyšuje pravděpodobnosti šíření nových chorob ze zvířat na člověka.

Nařízení je ale průlomové z toho důvodu, že by se jeho forma mohla aplikovat také na další problémy s mezinárodním obchodem, ať už je to porušování lidských práv, využívání dětské práce nebo moderního otroctví. Je také pravděpodobné, že v budoucích letech přijde na řadu téma rozšíření působnosti nařízení o odlesňování i na další ekosystémy, včetně pastvin, rašelinišť a především savan jako například brazilské Cerrado, kde probíhá odlesňování srovnatelné rychlostí s Amazonem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Co kdy nějaký peksa vyřešil:?::: Kecy a kecy aby nemusel pracovat, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 07.05.2023 11:28:27

|  5 |  0

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Pohádka o premiérovi, u něhož zítra již znamená včera

9:02 Lachnit (ANO): Pohádka o premiérovi, u něhož zítra již znamená včera

„Vážení občané, zlevňuje se,“ oddechl si premiér Petr Fiala poté, co si ve Strakově akademii otevřel…