Peksa (Piráti): Europoslanci poprvé jednali o dekarbonizačních výzvách pro příští dekádu

17.02.2024 12:06 | Tisková zpráva

Evropský parlament poprvé jednal o klimatických závazcích pro rok 2040. Emise CO2 by se podle návrhu Evropské komise měly snížit nejméně o 90 % oproti roku 1990. Odborný klimatický panel přitom doporučuje ještě rychlejší tempo, aby bylo možné udržet dopady globální klimatické změny v přijatelných mezích.

Peksa (Piráti): Europoslanci poprvé jednali o dekarbonizačních výzvách pro příští dekádu
Foto: Vít Hassan
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

„Evropská komise poprvé otevřela debatu o tom, jaké dlouhodobé koncepční projekty bude potřeba připravit, abychom přestali poškozovat planetu. Tempo snižování naplánované pro tuto dekádu se totiž bohužel ukazuje jako příliš pomalé. Je to důležitý signál i směrem k ostatním signatářům Pařížské dohody, kteří v letošním roce mají začít reportovat, jaké konkrétní kroky směrem k dekarbonizaci podnikají. Evropa ukazuje, že svůj díl odpovědnosti chce brát i nadále vážně,“ uvedl pirátský europoslanec a předseda Evropské pirátské strany Mikuláš Peksa.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45989 lidí

Pod Pařížskou dohodu se podepsaly prakticky všechny státy světa, včetně Číny, USA a dalších velkých znečišťovatelů. Podle Peksy je zodpovědné, že se Komise začala věnovat potřebným změnám pro další dekádu, i když už jí končí mandát a v tomto složení nestihne deklarované návrhy uvést do praxe. „Klimatická změna je reálná hrozba, které se bude muset věnovat každá další Komise i všechny členské státy. Koncepční změny v energetice, dopravě nebo zemědělství nejde dělat ze dne na den, a je proto správně, že se už dnes bavíme o horizontu roku 2040,“ říká Mikuláš Peksa.

Návrh na snížení emisí o 90 % je podle něj realistický. Upozornil také na stanovisko odborného klimatického panelu, který doporučoval, aby tempo dekarbonizace ještě zrychlilo. Konkrétně navrhoval snížení emisí až o 95 % ve srovnání se stavem roku 1990. To lépe odpovídá vysokému podílu Evropy na historických emisích. Rychlejší tempo by také mělo umožnit, aby evropský kontinent v roce 2050 dosáhl takzvané uhlíkové neutrality, tedy stavu, kdy v ekonomice vzniká jen tolik emisí, kolik je zároveň schopná odbourat.

Nové cíle zapadají do současných evropských dekarbonizačních plánů. V roce 2021 začal platit evropský klimatický zákon, který stanoví závazné milníky ve snižování uhlíkových emisí pro roky 2030 a 2050. Zatímco konkrétní kroky pro tuto dekádu jsou už z velké části v realizaci, ambice pro následující desetiletí zatím nebyly ani na stole. Návrh Evropské komise pro rok 2040 zatím není závazný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

10:21 Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) schválil pravidla pro poskytování příspěvků např…