Peksa (Piráti): Evropa by měla okamžitě přestat nakupovat ruský plyn a ropu

16.04.2022 22:02 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k odstoupení od plynu a ropy z Ruska.

Peksa (Piráti): Evropa by měla okamžitě přestat nakupovat ruský plyn a ropu
Foto: Vít Hassan
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Evropa by měla okamžitě přestat nakupovat ruský plyn i ropu a prostě se srovnat s realitou. A ta se jmenuje konec fosilů, Green Deal a po přechodnou dobu zkrátka i hledání takových obchodních partnerů, kteří za naše peníze nevraždí nevinné lidi. Zvládnout to jde, jak vidíme na grafu.

Kdybychom totiž začali s Green Dealem o pět let dřív, nemuseli jsme dnes řešit závislost na ruském plynu.

Až se za dvacet let někdo zeptá, proč to nešlo dřív, bude se většině zavedených politiků špatně hledat odpověď. Nejpozději od roku 2015 víme, že je evropská energetika se svým vysokým zastoupením fosilních paliv neudržitelná. V tom roce totiž politici jednotně podepsali Pařížskou úmluvu. A v ní se píše: vyspělé státy budou výrazně snižovat absolutní objem emisí CO2 napříč ekonomikou, méně vyspělé země se začnou víc snažit a těm nejchudším v tom pomůžeme.

To se stalo před sedmi lety. Tady na obrázku vidíte, co se dá v energetice reálně zvládnout za pět let. S pomocí dekarbonizačních opatření navržených v Green Dealu, nových technologií, vyšší energetické efektivity a většího podílu energie z obnovitelných zdrojů se reálně dá snížit potřebný objem zemního plynu o dvě třetiny, bez nějakých větších manévrů typu „oživíme uhelky“. Mohli jsme mít pořádný kus cesty za sebou.

V Česku jsme bohužel těch sedm let přešlapovali na místě a poslouchali, jak Andrej Babiš s Viktorem Orbánem kritizují emisní povolenky. O to víc teď budeme muset zabrat a dohnat co nejrychleji aspoň část toho ztraceného času. Nemůžeme si totiž už dovolit podplácet Rusko, aby nám přísunem levného plynu zajistilo další a další roky nicnedělání. Na Ukrajině vidíme, jak vysokou cenu jsme za to ve skutečnosti platili.

(Zdroj dat ZDE)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

14:07 Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

Europoslanci dnes schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich k…