Peksa (Piráti): Evropské databáze odkrývají daňové úniky celebrit i mafiánů do Lucemburska. Potřebujeme mnohem víc transparence

23.02.2021 18:20

Díky evropské legislativě dokázali novináři z celého světa zmapovat praktiky stovek světových miliardářů, celebrit i mafiánů.

Peksa (Piráti): Evropské databáze odkrývají daňové úniky celebrit i mafiánů do Lucemburska. Potřebujeme mnohem víc transparence
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Databáze OpenLux ukázala, že kvůli nízkým daňovým sazbám si v Lucembursku ukládají peníze do uměle vytvořených firem podnikatelé z celého světa, včetně Čechů. Pirátský europoslanec Mikuláš Peksa tak prosazuje ještě větší transparentnost vykazování zisků jednotlivých firem.

Anketa

Je dobře, že Roman Prymula odešel ze všech veřejných funkcí a nechce se vracet?

hlasovalo: 11677 lidí

Databáze obsahuje více než 55 tisíc lucemburských „offshore“ firem spravujících majetek v hodnotě zhruba 6 bilionů eur. Lucemburské účty zde mají nadnárodní koncerny, světoví miliardáři a celebrity, obchodníci se zbraněmi i ruští nebo italští mafiáni.

„Důvodů, proč si světové společnosti vybírají právě Lucembursko, je hned několik. Vhodná lokalita, stabilní politické a společenské prostředí – ale především extrémně nízká daňová sazba a možnost spravovat své prostředky v relativní anonymitě,“ vysvětluje Peksa. Právě nízká daňová sazba byla podnětem pro Evropskou unii, která svojí směrnicí o předcházení zneužívání finančního systému k praní peněz a terorismu z roku 2018 ustanovila veřejnou databázi koncových vlastníků firem.

„Úprava má k plné transparenci ještě daleko – značná část koncových vlastníků v databázi chybí a vyhledávání je možné pouze na základě názvu společnosti,“ hodnotí europoslanec. „Skutečnost, že lucemburská vláda není ochotná zajistit úplnou a uživatelsky přístupnou databázi,  dokazuje, že stejně jako průhledné a férové účetnictví velkých hráčů je důležitá i konkrétnost a vymahatelnost evropských zákonů,“ říká Peksa.

Díky této legislativě však byli novináři i tak schopni do vlastnických struktur společností sídlících v Lucembursku nahlédnout. Právě tím se OpenLux vymyká jiným daňovým kauzám typu Panama Papers. Skryté finance vyšly na povrch, což také – společně s kriminálními aktivitami mnoha ‚optimalizátorů‘ – stojí v centru zjištění celého OpenLuxu.

Více informací o daňové spravedlnosti najdete na www.spravedlivedane.cz. Podrobnější informace k tématu pak naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…