Peksa (Piráti): Klíčový výbor přijal rezoluci proti Babišovi. Teď už nic nebrání schválení Evropským parlamentem

28.05.2021 20:41

Dnes Výbor pro rozpočtovou kontrolu (CONT) Evropského parlamentu odhlasoval pozměňovací návrhy k rezoluci o střetu zájmů Andreje Babiše.

Peksa (Piráti): Klíčový výbor přijal rezoluci proti Babišovi. Teď už nic nebrání schválení Evropským parlamentem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Nyní už nic nebrání v cestě na plénum Evropského parlamentu, na němž se bude o rezoluci hlasovat v červnu. Podle pirátského europoslance Mikuláše Peksy se očekává se, že parlament rezoluci většinově schválí.

Anketa

Myslíte, že se Dominik Feri ještě vrátí do politiky?

5%
71%
hlasovalo: 14839 lidí

„Ve Výboru pro rozpočtovou kontrolu jsme dnes schválili několik pozměňovacích návrhů k rezoluci o Andreji Babišovi. Před ní stojí už jen plénum Evropského parlamentu, kde, věřím, znovu najde podporu většiny poslanců. Na dnešním výborovém zasedání se do textu dostaly především výzvy pro Evropskou komisi, aby brala zřetel také na enviromentální dopady koncentrace dotací v Babišově Agrofertu. Zároveň jsme více podpořili malé a střední zemědělce, kteří s půdou pracují šetrněji. Podpora nemá být pro stále se zvětšující agrokoncerny, kterým je ochrana českého životního prostředí ukradená,“ vysvětluje pirátský europoslanec MIkuláš Peksa.

,,Rezoluce také vyzve k prošetření stavu právního státu v Česku s ohledem na střet zájmů a ovládnutí médií a dalších základních demokratických pojistek Babišem. Česku tak budou jen kvůli premiérově nenasytnosti hrozit vážné sankce. Evropský parlament bude také žádat o audit všech vyplácených zemědělských dotací i potenciálních zneužití státní pomoci. Jde o velmi komplexní rezoluci, která by konečně měla odstřihnout Andreje Babiše od penězovodů a zároveň zabránit tomu, aby se něco podobného v budoucnu stalo znovu,“ dodává Peksa.

Peksa v rezoluci, kterou budou europoslanci schvalovat v červnu, prosazuje zastavení veškerých dotací pro Agrofert kvůli premiérově střetu zájmu. Peksa také požaduje, aby se konec příjmů z unijního rozpočtu nedotknul českých daňových poplatníků, ale pouze holdingu Agrofert. Rezoluce je dosud nejostřejší kritikou českého premiéra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.