Peksa (Piráti): Musk a jeho pseudo-hlasování v anketě o Trumpovi

28.11.2022 11:03 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k vývoje sociální sítě Twitter pod vedením Elona Muska.

Peksa (Piráti): Musk a jeho pseudo-hlasování v anketě o Trumpovi
Foto: Piráti
Popisek: Mikuláš Peksa

Od chvíle, kdy jednu z největších sociálních sítí na světě převzal americký podnikatel Elon Musk, panuje kolem Twitteru a jeho dosavadního fungování značná nejistota i zmatek, někteří dokonce mluví o tom, že by sociální platforma, kterou používá od letošního roku 450 milionů aktivních uživatelů měsíčně, mohla zaniknout.

Určitě jste zaregistrovali debatu okolo zpoplatnění modré ověřovací ikonky, nebo masový odchod zaměstnanců ze společnosti Twitter. Nebo třeba to, že sociální síť před pár dny obnovila účet bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa a to na základě pseudo-hlasování v anketě majitele této společnosti. Toto je jen pár příkladů toho, jak přesně nemá moderace velkých platforem a sociálních sítí vypadat. A tak vlastně není divu, že o odchodu z Twitteru uvažuje stále víc jeho uživatelů...

Kam ale tito uživatelé odchází? Odpověď je jednoduchá MASTODON. Jedná se o decentralizovanou platformu, která tu je už nějakou dobu a která v posledních dnech raketově narůstá na oblibě.

Důvod tohoto trendu asi nemůže být jasnější.

Jedná se o open-source platformu. Čím se open-source a decentralizované sítě vyznačují od těch "klasických," které známe a denně používáme?

Transparentnost: Veškeré informace o kódu jsou dostupné široké veřejnosti ve strojově čitelném formátu. Každý se tak může učit jak software funguje a má možnost ho sám zdokonalovat.

Ochrana proti hackerům: Díky otevřenosti se zvyšuje bezpečnost. Tvoří se tak prostor pro vyhledání a následnou opravovu slabých bodů. Hackeři nemají šanci dost rychle vyvíjet malware a viry.

Zabezpečení proti vnějšímu vlivu: Díky lokální technické podpoře a kontrole nad vlastními technickými systémy je zajištěna rychlá oprava chyb, což pomáhá v boji proti dezinformacím nebo vměšování se cizích zemí.

Nezávislost na technologických gigantech: Bez závislosti na produktech velkých korporací získáváme větší svobodu a chráníme vlastní data před obchodování velkými firmami (jako v případě Cambridge Analytica).

Decentralizace: Klíčová součást open-source řešení. Nelíbí se vám, co jeden poskytovatel (ne)zobrazuje? Jednoduše přejděte k jinému. Decentralizace chrání svobodu slova. Navíc zajišťuje velkou bezpečnost, jedna chyba nesrazí celou síť.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …