Peksa (Piráti): Orbán přijde o jedinečnou příležitost šikanovat a vydírat zbytek Evropy

02.03.2023 7:29 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k desátému sankčnímu balíku EU proti Rusku.

Peksa (Piráti): Orbán přijde o jedinečnou příležitost šikanovat a vydírat zbytek Evropy
Foto: Vít Hassan
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

K příležitosti prvního výročí od ruské nevyprovokované invaze na Ukrajinu chystá Evropa Putinovi opravdu skvělý dárek – desátý sankční balíček.

Ten mimo jiné zasáhne ruský export v hodnotě až 11 miliard eur. Schválení sankčního balíčku ale znovu jako jediné hrozilo blokovat nikdo jiný než Orbánovo Maďarsko. Konkrétně Orbán hrozil vetovat prodloužení protiruských sankcí, na kterém se musí členské státy shodnout každého půl roku. Požadoval totiž, aby byly ze sankčního seznamu vyňaty 4 osoby. Aby toho nebylo dost, stavil se ještě proti všemi podporovaném návrhu, aby se doba prodloužení sankcí změnila z 6 měsíců na 1 rok.

Proč byl Orbán proti? Přišel by totiž o další jedinečnou příležitost šikanovat a vydírat zbytek Evropy, zatímco doma v Maďarsku z něj jeho státem vlastněná média budou nadále dělat hrdinu „proti-evropského odboje“.

Nebylo by to vůbec poprvé. Loni v květnu Orbán skoro měsíc blokoval pátý sankční balíček sankcí, kdy si politici Fidesze za zrušení veta dokonce chtěli naúčtovat tučnou částku 750 milionů eur. V prosinci zase vetoval neskutečně důležitou finanční pomoc Ukrajině o hodnotě 18 miliard eur.

Orbán nakonec svého skutečně dosáhl – Maďarsko stáhlo své veto za podmínky, že doba prodloužení sankcí zůstane pouze na 6 měsících. Za půl roku proto můžeme s největší pravděpodobností předpokládat, že se Maďarsko znovu pokusí křehké hlasovací situace zneužít k vydírání Evropy pro svůj vlastní prospěch.To, že je Viktor Orbán Putinův nejbližší evropský spojenec, už ví snad každý. Sám to zas a znovu podtrhl při svém nedávném pravidelném proslovu k Maďarům, kde ohlásil, že nehodlá přerušit své hospodářské konexe s Ruskem a že by Západ měl jasně deklarovat, že Ukrajina nikdy nebude členem NATO nebo Evropské unie.

Evropa se už nesmí nechat dál vydírat místními autoritáři, kdykoliv se jim to zrovna zamane. To je důvod, proč musíme přijmout hlasování v Radě kvalifikovanou většinou. Lidé jako je Orbán & spol. přijdou o možnost rýžovat vlastní politické body z utrpení jiných a  Evropa získá mnohem rychlejší a efektivnější možnost spolupracovat a reagovat na výzvy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…