Peksa (Piráti): Orbán vystavuje maďarské ženy zbytečnému traumatu

07.10.2022 14:36 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k přístupu k potratům v Maďarsku.

Peksa (Piráti): Orbán vystavuje maďarské ženy zbytečnému traumatu
Foto: Vít Hassan
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Ženská práva trpí. A to kvůli Evropské komisi, která neřeší zvůli evropských autoritářů ničit právní stát.

Blízké vztahy Maďarska k Polsku nejsou novinkou. Vedle ničení nezávislých soudů nebo třeba práv sexuálních menšin se Orbán minulý týden nechal z Polska inspirovat dalším nápadem, jak házet svým lidem klacky pod nohy – tentokrát maďarským ženám.

Maďarky totiž budou nově moct podstoupit přerušení těhotenství teprve poté, co si budou muset poslechnout tlukot nedovyvinutého srdce svého plodu. Novelu vyhlášky schválil Orbánův přisluhovač za Fidesz ministr vnitra Sándor Pintér.

Ptáte se, jak má takový zákon pomoct maďarským ženám? Nijak. Jde o další z šílených Orbánových extrémně pro-rodinných nápadů, skrze které zbytečně vystavuje maďarské ženy zbytečnému traumatu.

Jak zákony proti interrupci fungují v praxi se můžeme přesvědčit třeba v sousedním Polsku, kde vláda PiS prakticky uvrhla interrupce do ilegality. Polky teď musí pro přerušení těhotenství cestovat třeba do České republiky a pokud je to nad rámec jejich financí, musí interrupci podstoupit v domácích podmínkách, čímž se zmnohonásobují potenciální zdravotní rizika.

Útoky proti základním lidským právům, včetně práva svobodně nakládat s vlastním tělem, jsou přitom jasně v nesouladu se základními evropskými hodnotami a článkem 2 SEU o právním státě.

Teprve nedávno se Komise rozhodla využít mechanismus podmíněnosti právním státem a navrhla Maďarsku odepřít 7,5 milliard eur, za které si Orbán skrze systematickou korupci financoval svoji kampaň proti lidským právům a právnímu státu. To ale nestačí. Evropa musí přestat Orbánovi financovat jeho fantasmagorické autoritářské myšlenky.

Nenechme se obalamutit tím, že jde pouze o vzdálené problémy, které se nás tady v České republice netýkají. Stejně jako v Maďarsku nebo Polsku, i u nás jsou ve vládách snahy omezovat lidská práva za evropské peníze. Příkladem může být lidovecký politický poradce Martin Schmarcz, který kromě utínání práv žen otevřeně vyzývá ke „konzervativní revoluci proti liberálům“. Obzvláště velké riziko pak představuje poradce MPSV za Hnutí pro život – organizaci s blízkými vazbami na polskou Ordo Iuris.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…