Peksa (Piráti): Předvolební koaliční spolupráci vnímám jako obrovský skok do neznáma

10.01.2021 20:54

Komentář na facebookovém profilu k předvolební koaliční smlouvě se STAN

Peksa (Piráti): Předvolební koaliční spolupráci vnímám jako obrovský skok do neznáma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Celostátní fórum Pirátů hlasuje o koaliční smlouvě se STAN pro nadcházející parlamentní volby. Je o mně asi známo, že jsem nebyl příznivcem jejího vyjednávání. Obecně si stále myslím, že koaliční smlouvy by se měly vyjednávat po volbách, protože neschopnost představit autentický program každé politické straně velmi škodí. Konkrétní kompromis je ale na stole, takže jsem si prošel programové oblasti, které mi připadají zásadní, pokud liberální strana jako Piráti uzavírá koalici.

Autorský zákon: text koaliční smlouvy mi nepřijde moc silný, ale realisticky vnímám, že autorské právo je dnes určováno v první řadě na evropské úrovni, takže na úrovni české sněmovny s ním nelze mnoho dělat. Je pravda, že ministr kultury může určitě podpořit rozvoj svobodné kultury finančně a v koaliční smlouvě by to mohlo být řečeno jasněji. O to důležitější tedy je, aby Piráti ministerstvo kultury získali a zároveň v europarlamentu tlačili na reformu copyrightu.

Politika psychotropních látek: musím říci, že mě příjemně překvapilo, že STAN de facto převzal Pirátskou pozici, včetně např. požadavku na revizi Úmluvy OSN o omamných látkách, legalizaci a zdanění konopí. Tohle hodnotím jako úspěch a znásobení pirátského potenciálu prosadit naší politiku.

Zrovnoprávnění manželství: tento bod je zjevně největší porážkou pirátského vyjednávacího týmu. Koaliční smlouva sice obsahuje závazek zákon předložit, zároveň jedním dechem dodává, že ho koaliční poslanci nemusí podpořit s odkazem na jakousi "výhradu svědomí". Chápu, že STAN je konzervativní strana, ale osobně by mne fackovala hanba, kdybych se v Evropě 21. století takto vymlouval při hlasování o tak banální věci, jakože všichni lidé mají mít stejná práva.

Anketa

Jaký trest navrhujete pro podniky a živnostníky, kteří mají otevřeno navzdory zákazům?

hlasovalo: 14311 lidí

Před Vánoci jsem byl motivován smlouvu s ohledem na tenhle odstavec odmítnout. Přemýšlet o tom dál mě donutil případ Německa, kde takový zákon v roce 2015 prošel - díky tomu, že se část poslanců konzervativní CDU zdržela.

€ a vstup do ERM II: tohle bylo velmi příjemné překvapení pro každého, kdo sledoval letní pirátské debaty o tom, jak aktualizovat stanoviska k €. Tehdy jsme se báli, že se nemůžeme posunout vpřed, teď se nám podařilo najít konkrétní cestu, jak to udělat. Nadcházející volebním období dává prostor splnit Maastrichtská kritéria, včetně toho nejdůležitějšího - stabilizace kurzu koruny v režimu ERM II. Na tom lze najít širší nadstranickou shodu a samotný vstup do eurozóny se tím stane dosažitelným s další, třeba i jinak složenou vládou v roce 2025. Z debaty, jestli to vůbec jde, se tak posouváme ke konkrétnímu řešení.

Je třeba podotknout, že objem obchodních vztahů s ČR a hospodářská síla zemí platících € je taková, že s sebou českou ekonomiku prostě strhává. Takže ať chceme, nebo nechceme, česká hospodářská politika se vytváří v eurozóně. Existují tedy pouze 2 Češi, kteří do toho jakžtakž mohou mluvit - já a Luděk Niedermayer v rámci výboru ECON Evropského parlamentu. Jakkoli tedy nemohu říct, že se rozhoduje "o nás bez nás", myslím, že tahle situace naprosto neodpovídá významu České republiky a je třeba ji změnit. Česko si zaslouží vlastní pozici v Radě guvernérů Evropské centrální banky.

Předvolební koaliční spolupráci pořád vnímám jako obrovský skok do neznáma, který může Pirátům jako straně velmi ublížit. Zároveň asi realisticky neexistuje příliš jiných nástrojů, jak přiblížit pirátský program realizaci. Takže i když z toho pořád mám dost obavy a budu bojovat za co nejvíc pirátský program, hodlám hlasovat PRO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky