Peksa (Piráti): Proč je nesmysl bojovat cenzurou proti fake news

13.10.2019 14:27

Komentář na facebookovém profilu k usnesení o vnějším ovlivňování voleb a dezinformacích ve vnitrostátních a evropských demokratických procesech

Peksa (Piráti): Proč je nesmysl bojovat cenzurou proti fake news
Foto: Piráti
Popisek: Mikuláš Peksa

Pirátští europoslanci NEPODPOŘILI návrh usnesení o vnějším ovlivňování voleb a dezinformacích ve vnitrostátních a evropských demokratických procesech. Proč je nesmysl bojovat cenzurou proti fake news?

Pirátská delegace považuje vnější ovlivňování voleb za kritický problém, nicméně základní principy svobody projevu a internetové svobody jsou ohroženy paragrafem 28 (v přijaté verzi paragrafem 30), který Komisi vyzývá „k uzavírání účtů osob podílejících se na nezákonných činnostech, jejichž cílem je narušení demokratických procesů nebo podněcování nenávistných slovních projevů“.

Svobodný přístup k informacím je zásadním předpokladem v boji proti dezinformacím a vnějšímu ovlivňování voleb. Uzavírání účtů by mohlo představovat nový typ postihu, který by mohl občany vyloučit z možnosti používání komunikačních kanálů, které potřebují pro svou práci, vzdělávání nebo osobní život.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

16:02 Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

Mé vystoupení na kulatém stole nazvaném Kárné řízení a jeho nová perspektiva, který proběhl 25. dubn…