Peksa (Piráti): Stačí, aby si Orbán přestal hrát na diktátora.

10.01.2023 16:34 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k Maďarsku.

Peksa (Piráti): Stačí, aby si Orbán přestal hrát na diktátora.
Foto: Vít Hassan
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Nový rok nám začíná plný překvapení…

Ale není to jen Babiš. Evropská komise se například den před Vánoci rozhodla, že bude Maďarsku blokovat rovnou všech 22 miliard eur z kohezních fondů. Jedná se o veškeré peníze, které má Maďarsko získat z evropských fondů mezi lety 2021-2027.

Orbánova vláda si na společné peníze bude moct sáhnout teprve až tehdy, kdy Budapešť napraví svůj stav právního státu, nezávislosti soudů, akademických svobod nebo lidských práv.

Zní vám to povědomě? Rozhodnutí totiž navazuje na složitá prosincová vyjednávání o právním státu v Maďarsku, kdy evropské instituce přes Orbánovy snahy o vydírání Maďarsku z těchto fondů zmrazily už 6.3 miliardy eur.

Už tehdy jsem říkal, že pokud chceme ochránit společné evropské peníze před zkorumpovaným systémem v Maďarsku, musíme je ochránit skutečně všechny. Prakticky totiž neexistuje žádná záruka, že ty zbylé peníze nepůjdou znovu do kapes vládním kamarádíčkům, jak tomu bylo doteď.

Je skvělá zpráva, že si to uvědomuje už i Komise, která se ještě donedávna hrála Orbánovu hru a snažila se s ním vyjednávat kompromisy. Skutečnost je prostě taková, že pokud někdo záměrně léta porušuje tak závažné věci, jako je Listina základních práv EU, nemá právo za to ještě pobírat evropské peníze. Co teď?

Pokud v sobě má Orbán ještě alespoň špetku svědomí a závazek prosazovat zájmy Maďarů nad svými, peníze může vcelku jednoduše získat zpátky. Stačí, aby si přestal hrát na diktátora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…