Peksa (Piráti): Svoboda informací není lidem lhostejná

10.12.2019 14:27

Komentář na facebookovém profilu k přesunu Pirate Bay pod onion doménu

Peksa (Piráti): Svoboda informací není lidem lhostejná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Populární stránka s torrenty – The Pirate Bay – přesouvá svou Onion doménu (.onion je doménová přípona služeb dostupných prostřednictvím softwaru Tor, který využívá decentralizovanou síť uzlů ke skrytí uživatelovy identity).

Nová doména (piratebayztemzmv.onion) se s rostoucí cenzurou internetu a zaváděním automatizovaných filtrů obsahu zřejmě stane velmi oblíbenou.

Je to důkaz, že již dnes lze s pomocí volně dostupných nástrojů velice snadno obejít veškerá omezení, jejichž zavedení předpokládá evropská směrnice o copyrightu – a která budou muset nakonec zaplatit evropští občané. Místo snahy o konzervování stavu, o který usiluje nahrávací průmysl, bychom měli dbát na posilování a ochranu svobody informací.

Není totiž náhoda, že po policejním zátahu na Pirate Bay a její zakladatele v roce 2006 vzrostla ve Švédsku popularita Švédské pirátské strany, která se nakonec v roce 2009 dostala do Evropského parlamentu. Boj proti cenzuře internetu a s ním spojené snahy o reformu kopírovacích monopolů tak umožnily vznik a úspěch Pirátských stran po celém světě.

Je znát, že svoboda informací není lidem lhostejná a jsou ochotni o ni vytrvale usilovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…