Peksa (Piráti): Taky mi přišel úsporný tarif

25.10.2022 7:33 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k absenci zákonného stanovení definice energetické chudoby

Peksa (Piráti): Taky mi přišel úsporný tarif
Foto: Vít Hassan
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Tak jo, taky mi přišel úsporný tarif (stejně jako všem, někomu i na vícero odběrných míst). Chápu, že to bylo asi jediné rychlé řešení, ale upřímně, tohle je výsledek hrozného zaspání na straně státu.

Už od roku 2019 platí společná evropská pravidla pro trh s elektřinou, kde se státy zavázaly identifikovat zranitelné domácnosti a vymezit si vlastní definici energetické chudoby. Dělalo se to tehdy kvůli tomu, že pro tyhle domácnosti přijdou do pár let velké investiční prostředky na renovace a modernizaci bydlení a bylo potřeba napsat, kdo ty peníze dostane.

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí

Máme rok 2022 a česká definice zranitelné domácnosti nebo energetické chudoby nikde. Přitom by se teď tahle zákonná úprava moc hodila a stát by nebyl odkázaný jen na plošné řešení, v důsledku kterého dostane tu samou částku člověk, který má elektřinu ještě za staré fixované ceny, stejně jako babička na venkově, které teď chodí zálohy na energie v absurdní výši.

To je jen jeden z mnoha případů, kdy nám vůbec nepomáhá stavět se na zadní a apriori odmítat všechno, co přijde z Bruselu. Mohli jsme mít už v první vlně rostoucích cen energií rychlou, zacílenou pomoc, která by nás stála v důsledku mnohem méně. V našem vlastním zájmu bychom ta pravidla z roku 2019 měli co nejrychleji překlopit do českých zákonů, jinak za chvíli zjistíme, že ostatní státy se díky lepším zákonům s krizí umějí vypořádat efektivněji a jen u nás za ni platíme zbytečně moc.

Mimochodem, důvod, proč jsme ty evropské předpisy ještě nezačlenili, je docela zřejmý. V minulých letech jsme v Česku vůbec neřešili, že jsme závislí na fosilních palivech dominantně z Ruska. Součástí těch evropských pravidel je samozřejmě i diverzifikace zdrojů a větší důraz na využití moderních technologií v energetice, jako jsou baterie nebo automatické nástroje pro řízení výroby a spotřeby. Uhlobaroni a plynaři tu ale novou konkurenci nechtěli a nechtějí. Na jejich letitou lobby teď momentálně doplácí české domácnosti i celá státní pokladna. Tohle musí skončit, řízené zastarávání si prostě už dál nemůžeme z ekonomických i bezpečnostních důvodů dovolit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.