Petrů (ČSSD): Babiš maká – na analýze pracuje jeho ministerstvo tři roky

20.04.2017 22:16

Již při minulém projednávání novely zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu (NKÚ), kterou se navrhovalo rozšíření jeho pravomocí i na města a kraje, si Poslanecká sněmovna usnesením vyžádala analytickou informaci o systému kontrol ve veřejné správě.

Petrů (ČSSD): Babiš maká – na analýze pracuje jeho ministerstvo tři roky
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Zajímala nás zejména problematika efektivity a případných duplicit kontrol státními orgány. Je opravdu neuvěřitelné, že ministerstvu financí trvalo tři roky, než takovou analýzu zpracovalo! Včera prošla vládou a do Poslanecké sněmovny se dostane snad někdy v květnu.

Takový přístup je obrovským zklamáním práce ministra, který se na sociálních sítích vychloubá, jak úspěšně stát řídí jako firmu a jak všechno zvládá levou zadní. Tak tuhletu analýzu jste pane ministře nezařídil, ale o tom psát určitě nebudete…

Otázku duplicit kontrol NKÚ jsme tak nemohli řádně projednat, protože nám chyběly potřebné podklady. Osobně mi došla trpělivost. Proto jsem připravil pozměňovací návrh, který garantuje, že kontrolní orgány státu, včetně NKÚ, budou moci u územních celků i u jiných osob ve stejné věci provést kontrolu maximálně jednou za rok. Posílíme tím práva kontrolovaných osob a donutíme příslušné orgány ke koordinaci kontrol.

Je to správný krok a jsem rád, že jsem o tom přesvědčil i kolegy v rámci projednávání zákona po prvním čtení. Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj můj návrh podpořil.

Jiří Petrů, místopředseda Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj PSP ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…